Кристалина Георгиева: Постепенно доларът губи статута си на световна резервна валута

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че щатският долар постепенно губи статута си на основна световна резервна валута. Същевременно в изказването си в понеделник Кристалина Георгиева отбеляза, че сред световните валути няма реална алтернатива, която в близко бъдеще да замени зелените пари.

“Наблюдава се постепенно изместване на долара, той представляваше 70% от резервите, а сега е малко под 60%”, заяви Георгиева по време на глобалната конференция на Института “Милкен”, 2023 в Бевърли Хилс, Калифорния.

Според ръководителя на МВФ еврото може да се разглежда като най-големия конкурент на долара, докато британският паунд, японската йена и китайският юан “играят много скромна роля”.

Тя подчерта, че водещ фактор за доверието във валутата на тази или онази държава е силата на нейната икономика и дълбочината на капиталовите ѝ пазари.“И ако мислите за алтернатива в един свят, в който може да мигрираме масово към цифрови валути на централните банки… и там не виждам алтернатива, не виждам тя да дойде скоро”, каза Георгиева.

Георгиева изтъкна големите сътресения през последните няколко години – Ковид пандемията, конфликта между Русия и Украйна и скока на лихвените проценти след години на разхлабена парична политика – като ги нарече “поредица от немислими събития”.

Тя обясни, че бързият преход от ниски към високи лихвени проценти е разкрил уязвимостта на финансовия сектор и че голямата изложеност на банковия сектор на САЩ на кризата е била изненада за анализаторите на МВФ.

Източници: azerbaycan24.combernama.com

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар