Кристиан Руби: Скоростта на Зелената сделка не се забавя дори след изборите за ЕП

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Скоростта на Зелената сделка не се забавя дори и след изборите за Европейски парламент, които се проведоха в началото на юни. Не всичко обаче върви по мед и масло. Това заяви Кристиан Руби, генерален секретар на организацията Eurelectric, който участва в дискусията “Бъдещето на енергетиката: Възобновяеми енергийни източници и технологии с ниски въглеродни емисии”, част от най-успешния форум за зелена трансформация – “Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)”

За четвърта поредна година той се организира от Dir.bg и 3Е News. Тридневното събитие започна вчера в столичния Sofia Event Center и ще продължи до петък, 28 юни. В дискусиите участват над 165 лектори от 19 страни.

“Законодателството не спира, търсят се чисти технологии. Няма как да твърдим, че всичко ще тече по мед и масло, що се касае до зелената трансформация, но очевидно има напредък и е въпрос на време и усилия да се озовем там, накъдето сме тръгнали”.

Позитивната динамика, която виждаме в България, е мултиплицирана и в другите държави също. През тази година до момента 74 процента е делът на чистата енергия в енергийния микс, като 51 процента е от възобновяеми енергийни източници, а останалото е ядрена енергия, отбеляза Руби. На правилния път сме и всеки оператор на мрежа в Европа ще може да потвърди, че има огромен обем заявки за включване в мрежата за възобновяема енергия, посочи той.

Очевидно е, че интересът е голям, трансформираме цялата икономика на ЕС, което значи, че трябва да инвестираме и в инфраструктура. Пазарният ландшафт трябва да се трансформира също, отбеляза Руби. Увеличава се и натоварването на мрежата, има и електромобили, които също трябва да бъдат обслужени. Всички тези сложни потоци изискват инвестиции. ЕРП-тата в Европа са на повече от 40 г., икономиката трябва да бъде адаптирана към тези предизвикателства. Това изисква и по-големи инвестиции и планиране, отбеляза експертът. 

Целта е да пращаме дългосрочни сигнали към пазара в ЕС. “Ние като цяло сме в нова ситуация, защото преди 5 години сякаш нямаше ясен отговор на кризата в климата, а днес има и нови предизвикателства – война, политически разногласия.


Снимка: Булфото

Кристиан Руби е международно признат експерт със силен комуникационен профил и богат опит в областта на политическите въпроси. Той се присъединява към Eurelectric от Wind Europe, където работи като главен директор по политиките и отговаря за разработването и прилагането на политическата стратегия.

Преди това Руби е работил като журналист и е бил държавен служител в датските министерства на околната среда и на климата и енергетиката, както и в Европейската комисия в кабинета на бившия ръководител на “Действия по климата” Кони Хедегор. Кристиан Руби има магистърска степен по история и международно развитие.


Снимка: Булфото

Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка “Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)” е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers” Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация “Природен газ”, REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.


Снимка: Булфото

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар