Крум Зарков: Искането за тълкуване на Конституцията спрямо президента е необяснимо

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Искането за тълкуването на Конституцията е необяснимо.

По същество зададените въпроси имат ясен отговор както в конституционния текст, така и в практиката на Конституционния съд.

Съдът вече се е произнасял по въпроса за чл. 103 – отговорността на президента не може да бъде предмет на едно общо тълкувателно решение, а се преценява случай по случай. Необясним е и начинът, по който беше направено цялото това действие”. Това каза Крум Зарков, зам.-председател на ПГ „БСП за България”, пред БНР, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Според него хората са останали с впечатление, че се е задействала процедура по импийчмънт, което изобщо не било така. “Дано това не е начин да се търси отслабване на авторитета на институцията президент”, каза още той. 

По думите на Зарков дори и да има конкретна причина за това искане, процедурата е ясна – ако има обвинение срещу президента, то трябва да мине през Народното събрание, определен брой депутати да го поддържат, то да се потвърди и да отиде в Конституционния съд. Такава е процедурата, разписана в Конституцията и прокуратурата няма отношение по този въпрос.

„Към момента срещу президента няма абсолютно никакви елементи, които да сочат, че той е направил нещо нередно. Цялата конструкция на президентския имунитет и на процедурата по импийчмънт е направена така, че да бъде осигурена максимална независимост в изпълнението на правомощията на президента по Конституция”, отбеляза Крум Зарков.

„Президентът остава верен на себе си и на посланията, които излъчваше още когато беше в предизборна кампания – че ще бъде честен с гражданите на България и ще поставя болезнени въпроси спокойно и аргументирано”, заключи социалистът.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар