Крум Зарков хвърли ръкавицата на Нинова за лидер на БСП

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Депутатът от БСП Крум Зарков обяви, че ще се кандидатира за председател на партията при пряк избор за нов лидер на партията на мястото на подалата оставка Корнелия Нинова.

Ако Нинова спази думата си и този път не оттегли оставката, която подаде заради катастрофалния резултат на партията на 14 ноември, членовете на формацията ще трябва да изберат нов лидер след конгрес, а след него да започне да се подготвя пряк избор на нов лидер. За пръв път лидерът на БСП бе избран пряко от членовете на партията миналата година, тогава Нинова спечели с 80% от гласовете на членовете.

„Корнелия Нинова заяви, че след 22 януари в БСП ще се отвори процедура за пряк избор. В тази процедура трябва да се заявят тези, които смятат, че могат да се справят по-добре от нея. Аз ще съм кандидат в тази процедура по пряк избор. Противник съм на връщането на уставното положение, което беше преди“, каза Зарков в предаването „Демокрацията“ по ТВ1.

Зарков отрече да е кандидатът на т. нар. „вътрешна опозиция“.

„Надявам се да има достатъчно кандидати и в тази кампания да не стане като предишната – да се раздели на про и анти ниновисти. А да бъде кампания, в която да говорим за политика, за да може нашите членове най-накрая да се произнесат не само по личността, а и по пътя, по който трябва да се върви. Според мен този път е онзи на младите“, посочи той.

Зарков разкритикува Нинова и обяви, че ако стане лидер на БСП, ще „спре да говори за измислени теми“. „Не е Истанбулската конвенция това, което вълнува нито младите, нито възрастните. И не са джендърите, които плашат 80% от българските граждани, които живеят с под 1000 лева на месец доход. Не е смяната на пола, която прави така, че българите да не живеят добре“, каза той, но добави, че въпросът за конвенцията е приключил заради решението на Конституционния съд.

Напрежението в БСП продължава да расте

Зарков обяви решението си да се кандидатира за председател на партията на фона на растящото напрежение в БСП. 64-ма социалисти поискаха във вторник да се свика присъствено заседание на Националния съвет (НС) на партията, на което да бъде избран и.д. председател, конгресът на партията да бъде насрочен за по-скорошна дата и преговорният екип на партията за съставяне на правителство да бъде променен.

Искането идва, след като в събота „на подпис“ пленумът на БСП прие исканията на Нинова – тя да остане лидер в оставка до конгрес през януари и да е начело на преговорния екип за съставяне на кабинет. Социалисти коментираха неофициално, че вероятната причина за тези нейни искания е тя да има достатъчно време да затвърди позициите си преди конгреса, чиято дата също не е случайна – 22 януари, когато Радев официално ще встъпи във втория си мандат.

Уставът на БСП предвижда заседание на НС да се свика, ако искането е подкрепено от повече от 1/3 от 184-мата членове. В случая подписката е подкрепена от повече хора.

И докато от т.нар. „вътрешна опозиция“ искат присъствено заседание, ръководството на партията обявява, че такова няма да има и настояват „уважавани медии да не тиражират фалшиви новини“.

Аргументът на тясното ръководство на БСП за това, че утре заседание на НС няма да има е, че в деловодството на „Позитано“ 20 не е внесена подписка. „На имейли на членове на НС е изпратен текст за свикване на заседание с приложен списък на 64 души без нито един подпис от тях. Така наречената подписка е без подписи“, пише в позиция на Изпълнителното бюро на БСП, разпространена от пресцентъра на партията.

Въпреки това от т.нар. „вътрешна опозиция“ ще се съберат на „Позитано“ 20 във вторник и ще направят опит да има кворум.

Зарков и Нинова

Зарков стана депутат за пръв път през 2017 година и доскоро минаваше по-скоро за близък до Нинова и дори беше част от тясното ръководство на партията – Изпълнителното бюро, което се предлага от председателя на БСП. До разрива в отношенията им се стигна след изборите през април, когато социалистите се сринаха от второ на трето място, а оставка подаде само Изпълнителното бюро, но не и самата Нинова. Тогава на заседание на ИБ единствено Зарков и Янаки Стоилов обявили, че е редно и лидерът на партията да си подаде оставката.

През май Зарков и Стоилов бяха отстранени от ИБ. Обяснението беше, че се освобождават водачите на листи за изборите през юли, въпреки че други кандидат-депутати останаха в тясното ръководство, а Стоилов вече беше служебен министър и смяната му дори не беше мотивирана.

Вероятно кандидатурата на Зарков за председател на БСП ще бъде подкрепена от знакови противници на Нинова. Той обаче е харесван от членовете на БСП. На конгреса на БСП през септември миналата година Зарков бе избран за член на Националния съвет на партията с най-много гласове – 487.

Зарков явно застана зад Румен Радев и критикува ръководството на БСП, че не го подкрепи по-рано за втория тур. Така той се явява антипод на Нинова и по отношение на президента. Председателят на БСП в оставка запълни дните между първия и втория тур на президентския вот в това да напада подкрепения от партията ѝ кандидат Румен Радев. Тя обяви, че държавният глава Радев е подкрепял явно „Продължаваме промяната“ и това прави формацията „президентска“. Тя призна публично за обтегнатите ѝ отношения с Радев и дори отказа да каже дали ще гласува на балотажа.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар