Кръвозагубата често пъти води до смърт

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Кръвозагубата често пъти води до смърт

Кръвозагубата често пъти води до смърт. Всеки човек има кръв. Тя съставлява 5 до 8% от теглото ни и ако по някаква причина (нараняване и т.н.) имаме голям кръвозагуба, може да умрем.
По принцип кръвта е особен вид съединителна тъкан, изградена от формени елементи и течна плазма, циркулираща в собствена система, наречена кръвоносна. За пръв път тя е класифицирана в 4 типа през първото десетилетие на 1900 година от Карл Ландщайнер, австрийски лекар.
Важно е да знаем кръвната си група за спешни случаи, тъй като кръвното съвпадение е от решаващо значение за безопасни преливания. Оказва се обаче, че кръвните характеристики могат да повлияят и на здравето ни и, както някои хора вярват, и на късмета и личността ни.

Кръвногруповата принадлежност се определя от наличието на повърхността на клетъчната мембрана на червените кръвни клетки (еритроцитите) на специални кръвногрупови молекули, изградени от белтъчна и захаридна част (т. е. гликопротеини), и наличието на специфични антитела в серума.
Кръвногруповите антигени (молекулите, разположени по повърхността на еритроцитите) се наричат аглутиногени, а антителата в кръвта – аглутинини.
Когато човек попадне в извънредна ситуация и получи голямо нараняване, за да стигне до спешното, там лекарите правят всичко възможно, за да спасят живота му. Но в някои случаи се оказва че самата кръвна група на пациента може да наклони везната за успех срещу тях.

Ново изследване, което е анализирало честотата на смъртността сред група на 900 пациенти, които са били приети в японска спешна клиника с тежки травми, е установило, че кръвната група може да бъде важен рисков фактор. Такъв, който ефективно да промени съдбата на цял клас пациенти.

“Загубата на кръв е водеща причина за смъртността при пациенти с тежки травми и ние искахме да проверим хипотезата си”, коментират учените от екипа, провел изследването.

Те са открили, че пациентите с нулева кръвна група, които са били около 32% от участниците в изследването, са били с много по-висока опасност от летален изход заради нараняванията си в сравнение с хората от останалите кръвни групи.

Смъртността сред тези пациенти е била цели 28% – три пъти по-висок процент в сравнение с процента на смъртност при пациенти с не-нулеви кръвни групи.

Източник: Здравето

Кажете ни Какво мислите

0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry

Източник: poznanieto.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар