КСНС завърши без обща позиция, актуализацията на бюджета раздели партиите

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Без обща позиция приключи Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС). Той бе свикан от президента Румен Радев по темата “Необходими финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и социално-икономическа криза от пандемията от COVID-19. Мерки за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на Република България с Република Турция”. 

На “Дондуков” 2 се появиха председателят на ПГ на “Има такъв народ” Тошко Йорданов, председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, лидерът на ПГ “БСП за България” Корнелия Нинова, председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ, председателят на ПГ “Демократична България” Христо Иванов, председателят на ПГ “Изправи се БГ! Ние идваме!” Мая Манолова.

В заседанието участваха и служебният премиер Стефан Янев, председателят на парламента Ива Митева, служебните министри на вътрешните работи Бойко Рашков, на външните работи Светлан Стоев, на труда и социалната политика Гълъб Донев, на икономиката Кирил Петков, на финансите Асен Василев, на здравеопазването Стойчо Кацаров, на отбраната Георги Панайотов.

Именно присъствието на икономическия министър стана причина лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ да напусне заседанието предсрочно. Пред журналисти той обясни, че си тръгва в знак на протест заради присъствието на чужд гражданин, визирайки очевидно Кирил Петков и неговия канадски паспорт. Като втора причина Карадайъ изтъкна искането на служебния кабинет партиите да приемат “на сляпо” в актуализацията на бюджета 1,2 милиарда лева за непредвидени и извънредни разходи.

“Тоест, празен чек по модела на ГЕРБ. Моделът е “празен чек за раздаване от джипката”. Явно има нова джипка”, възкликна лидерът на ДПС.

Така споровете около актуализацията на бюджета изместиха на заден план обявените две основни теми за заседанието на КСНС. Близо 4 часа представителите на парламентарно представените сили и държавният глава обсъждаха необходимостта от “ремонт” на финансите на държавата, но така и не стигнаха до консенсус. 

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов не говори пред медиите след края на срещата, но съпартийката му и председател на Народното събрание Ива Митева заяви, че мястото за дебат по темата е в парламента, като проектобюджетът е внесен от служебния кабинет в Народното събрание и предстои обсъждането му в зала.

Фокусът беше изместен. Не беше мястото в Президентството да се дебатират тези въпроси. Смятам, че народните представители съвсем скоро ще започнат да се занимават с този въпрос. В сряда първа точка в дневния ред ще бъде конституирането на комисиите. Имам уверението от колегите, които ще бъдат в бюджетната комисия, че още в сряда ще има заседание, ако такава бъде избрана и ще започне работа по актуализацията, обясни Митева.

Същата позиция застъпи и шефката на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова, която призова държавния глава да не бави връчването на мандата нито на втората, нито на третата политическа сила. Атанасова също подчерта, че дебатът за актуализацията на бюджета не трябва да се води в президентската институция, а в парламента, въпреки че, по думите й, Румен Радев е отговорен за всичко, което се случва във функционирането на изпълнителната власт. 

“Настояваме дебатът за бюджета да се води в Народното събрание и той да не се обвързва по никакъв начин с другите конституционни процедури, имам предвид връчване на следващи мандати”, посочи Атанасова. Смятаме, че трябва да започне бързо да се движи конституционната процедура да се връчи мандат на нас като втора политическа сила, отбеляза тя и припомни, че ГЕРБ-СДС са заявили, че ще върнат мандата.

От своя страна лидерката на социалистите Корнелия Нинова каза, че БСП ще подкрепи актуализацията на бюджета на първо четене в парламента, но ще внесе корекции между първото и второто четене. “Не можем да оставим хората, и здравната система, и пенсионери на прага на тежка зима и на толкова кризи без актуализация на бюджета”, категорична бе Нинова. 

Тя определи днешното заседание като тежко. Тежък съвет, различни мнения, за съжаление не постигнахме съгласие. Не стигнахме до общо заключение, че тази актуализация е необходима, обобщи Нинова. И изрази мнение, че съветът е започнал лошо, защото е имало хора, които не са желаели министър Кирил Петков да присъства. 

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов пък изрази притеснение, че бюджетът е конструиран, очаквайки средства от плана за възстановяване, тъй като политическата перспектива за неговото влизане в действие е неясна. Той каза още, че партията няма да подкрепи мандат, връчен на БСП.

“Демократична България съзнава – първо, че страната има нужда от управление и че единственият шанс за това е около третия мандат. Същевременно ние имаме много ясни ангажименти в нашето предизборно споразумение, два пъти сме се явили (на избори – б.р.) с него, включително по отношение на БСП, че не можем да подкрепим правителство с техен мандат. Затова нашият призив е – ако “Има такъв народ” променят позицията си, защото ако те не променят позицията си за неучастие и неподкрепа, при никакви условия на правителство от трети мандат, тази хипотеза изобщо отпада”, заяви Иванов.

Според председателя на ПГ на “Изправи се БГ! Ние идваме!” Мая Манолова партиите вече са в предизборна кампания и се интересуват само от собствените си партийни интереси, а не от проблемите на българските граждани. “Жалко е, че не разбират отговорността пред хората, която имаме. Цинично е да има събрани близо 2 милиарда лева повече в приходната част на бюджета и заради липсата на разбирателство хората да не могат да бъдат подкрепени”, каза Манолова. 

Тя допълни, че е притеснена от липсата на минимално съгласие на парламентарните партии по отношение на рисковете пред България и евентуалните бъдещи кризи – мигрантската, здравната, социалната с ръста на цените.

Финална точка на коментарите след КСНС сложи държавният глава, който направи изявление и подчерта, че ако парламентът не актуализира бюджета българите за пореден път ще изнесат кризата на своя гръб. Румен Радев отбеляза, че повечето парламентарни партии смятат, че дебатът за бюджета може да се води единствено в парламента и заяви, че за него това е въпрос, касаещ пряко националната сигурност.

Според президента, две кризи – здравната и мигрантската, ще доминират обществения дневен ред през есента. Тяхното овладяване изисква организация, усилия и финансов ресурс, каза Радев. Той посочи, че служебното правителство е успяло да осигури необходимите финансови средства в хазната, но заяви, че за да може те да стигнат до болниците, до нуждаещите се, до медицинските специалисти, работещите и предприемачите в условия за криза, до пенсионерите, до хората, които охраняват границата, трябва Народното събрание да актуализира бюджета.

Малко след изявлението на държавния глава, от прессекретариата му обявиха, че на 17 и 18 август Румен Радев ще проведе допълнителни консултации с парламентарно представените политически сили в 46-ото Народно събрание в рамките на конституционната процедура за връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар