КСНС реши: Без промяна на курса към РС Македония!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След близо 6 часа заседание Консултативният съвет за национална сигурност при президента Румен Радев приключи с решение да не променяме курса си към РС Македония.

Темата на консултативния съвет бе „Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания“.

В заседанието участваха председателят на Народното събрание Никола Минчев, по един представител на седемте парламентарни групи, премиерът Кирил Петков, вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, министрите на вътрешните работи Бойко Рашков и на отбраната Стефан Янев, заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова и председателите на Държавните агенции „Национална сигурност“ и „Разузнаване“ – Пламен Тончев и Антоан Гечев, както и посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов.

Даването на съгласие от страна на България за започване на преговори на Северна Македония за членство в ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително правата на македонските българи.

Това е една от препоръките, които КСНС отправи към изпълнителната власт. Те бяха изчетени от президента Румен Радев след заседанието. Близо 6 часа представителите на властта обсъждаха каква да е позицията на България по повод старта на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

Интегрирането на Западните Балкани в ЕС е стратегически интерес на България и съвпада с интересите на партньорите и съюзниците ни . Особено внимание бе обърнато на РСМ, чиито процес е в застой, бе записано в документа. И уточнено, че РСМ не дава гаранция за изпълнение на поетите в договора ангажименти.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар