КС отмени спряното плащане на 650 млн. лв. за пътни фирми – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Конституционният съд съобщи, че единодушно обявява за противоконституционно решението на Народното събрание, с което бяха стопирани плащанията към пътните фирми от страна на агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Става въпрос за решение за предприемане на действия от АПИ за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа, прието на 20 април тази година и публикувано в Държавен вестник брой 32 от 26 април 2022 г.Така парламентът даде картбланш за плащане на половината от парите за свършена от тях работа по договорите за текущ ремонт и поддържане. Другата половина трябваше да бъде платена въз основа на доклад на междуведомствена работна група за установяване на изпълнените дейности и становище на парламентарната комисия по регионална политика.


Парламентът прие това решение след серия от протести на пътния бранш. Правителството на Кирил Петков отказваше да бъдат разплатени парите с аргумента, че е възложена трикратно повече работа от стойността на договорите. Освен това се твърдеше, че под формата на текущи ремонти са правени основни, което на практика е незаконно строителство. Имаше и съмнения, че част от дейностите не са извършени, а фирмите претендират за парите.

След приемането на решението от парламента АПИ изплати около 650 млн. лв. – половината от претендираните от фирмите сума за извършени дейности. Изплащането на остатъкът обаче не се случи, тъй като парламентарната комисия по регионална политика така и не одобри доклада на междуведомствената комисия.

Другите две точки от решението на парламента от април бяха свързани с удължаването на договорите за текущ ремонт и поддържане до 30 септември 2022 г. и завършването на възложените ремонти дейности до тази дата. Това също не се случи. Договорите бяха удължени от служебното правителство до 20 ноември и на практика тогава приключиха и пътните ремонти.

Мотивите на Конституционния съд по делото все още не са публикувани. Посочено е само, че решението е прието с единодушие от десетте конституционни съдии. Съдът заседава в намален състав, тъй като парламентът не е излъчил своите представители.

Делото беше образувано в началото на месец май по искане на народни представители от ГЕРБ-СДС. Те настояваха пред съда решението на парламента да бъде обявено изцяло като противоконституционно. Аргументите им са, че е нарушен принципът на право на защита на гражданите, принципа на независимост на съда и принципа на подконтролност на актовете и действията на административните органи от страна на независимата съдебна власт.

След като делото беше образувано, ГЕРБ-СДС дадоха брифинг, на който Радомир Чолаков коментира, че решението на Народното събрание е „безкрайно тъжно свидетелство за печалното състояние на правната подготовка“ на гласувалите решението депутати“.

Източник: Mediapool

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар