КС се произнася за гражданството на Кирил Петков на 27 октомври

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Следващата сряда Конституционният съд ще каже противоречи ли на Основния закон указът, с който Кирил Петков беше назначен за икономически министър в първото служебно правителство на Стефан Янев, съобщиха от съда.

Спорът за гражданството на Петков ще получи разрешение малко повече от две седмици преди президентските и парламентарните избори, предаде БНР.

Сред документите, изпратени от Президентството, Министерствата на правосъдието и на външните работи, както и от самия Петков ключовите са два – декларацията му от 10 май, че има само българско гражданство и сертификат, че е престанал да е гражданин на Канада, считано от 20 август.

На последното заседание на Конституционния съд беше обсъдено и отхвърлено искането на ексикономическия министър да бъде допуснат до лична защита. Съдът се мотивира, че само лица на определени позиции и то при определени хипотези, могат да бъдат конституирани по дела.

По делото становищата предоставиха редица юристи, които се разделиха по въпроса – от кой момент едно лице губи гражанството – когато го заяви, което при Петков е 21 април, или от от датата, когато съответната държава е удовлетворила искането, което при ексикономическия министър е 20 август.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар