Кулезич: АКО ПОЛИТИЧЕСКАТА ВЪРХУШКА ЗАПОЧНЕ ДА СИ КУПУВА ИМОТИ, ЗНАЙТЕ, ЧЕ В ДЪРЖАВАТА ПРЕДСТОИ СРУТВАНЕ

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За политическата цена на евтиния Цветанов апартамент говори журналистката Люба Кулезич в традиционната си поредица “Малките проповеди”

 

Здравейте! Това е „Честно казано“ за 19-ти път по телевизия Евроком. Аз съм Люба Кулезич. Излъчваме се на живо във всички посоки: и във въздуха, и в мрежата. Значи, живи сме, макар някои властелини на политиката и мисълта яко да се постараха тези дни, за да пукнем от смях.

Водач в класацията за депутатски хумор, партийна сатира и всенародна забава е парламентарният предводител на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Фюрер няма да го нарека, щото не е дорасъл. Обръщението „Другарю“ ще избягна, щото го е надрасъл. Пребоядисал се е отдавна в светло, брюкселско синьо. А  минава и за човека на Щатите в ГЕРБ. Но е трудно да му кажеш „сър“. „Сър“ не се става с командировки за молитвени закуски в Белия дом.

Най-му приляга на Цецо титлата „Негово превъзходителство“. Първо, щото скоро Бойко може да го прати посланик я в Ботсуана, я в Габон. Така правеше първоучителят му Бай Тошо, за да се отърве от поредния, който искаше да му гепи партията. А и децата загряха, че Цветанов си точи зъбките за този голям залък. Че и премиер искал да става, твърди мълвата. Но май няма да му мине номерът.

Акциите му се сринаха с тая свинска придобивка на личен асансьор, който да го качва до нов лукс апартамент, купен на половин цена. Именно  затова „превъзходителство“ му отива. Превъзходен брокер се оказа Цветан Цветанов. Върти златни сделки за имоти срещу  неутолимия си апетит за политическа власт.

Излезе и цар на заменките. Направо удари в земята Тройната коалиция и Сергей Станишевите схеми за заменки по морето. Язък, че толкоз им се канеха с Бойко да ги разкостят, когато яхнаха изборната вълна преди десет години.

Някои бяхме будали, хванахме се на цирковете с табела „Октопод“. Нищо, че през 2010–та избухна скандал заради шестте апартамента на бореца срещу мафията Цветанов. Мислехме си, че мафията му отмъщава. Пък и пешкира тогава опра тъст му. Дарил на зетя панелки, ама се разсеял за някакви си данъци. После панелките май се превърнаха в две класни жилища в класен квартал. Пак чрез заменки. Този път с помощта на предприемчив кум със строителен размах. Сега тия последните се претопиха в апартамент с размерите на добруджански бостан и в персонален асансьор като за баш олигарх. Единственото което напомня за бившите панелки е цената – като за панелка в „Люлин“.

Но политическата цена ще се окаже солена. Не само за втория в ГЕРБ, ами и за целия ГЕРБ. Такава шашма да лъсне в навечерието на ключови избори си е шамар. Или дори нож в гърба. При това положение няма смисъл от мрънкане, че опозицията била кекава. Апартаментната сага на превъзходителството Цветанов свърши работа като за три опозиции. При това отвътре, а не отвън. Не с протести – платени или не, а с кръчмарски сметки да се облажиш от политиката, като Бай Ганю от мускалите, скрити в пояса.

Нищо чудно, че калпакът и потурите са любимата политическа носия на клетия Цветанов. В нея изглежда просто превъзходно.  Да беше жив Алеко, щеше да се възхити от безсмъртието на своето творение. Дори спецпрокурорът Гешев може да се вдъхнови. Нищо чудно да му се наложи да разследва брилянтните имотни ходове на Цветановата мисъл. Все пак интифата за скандала дойде от възобновената „Свободна Европа“, която е на издръжка на Конгреса на САЩ. Това е знак, че метаните на Цецо към Щатите са медиен балон за местна употреба. И че проамериканските мантри не винаги хващат декиш, ако зад тях корупцията се плези прекалено неприлично.

Най-късата клечка в разгара на асансьорното шоу изтегли СДС. Баш сега се поддаде на проевропейския опасен чар на Борисов и се коалира за изборите с него.  Но най-вероятно останките от бившата синя кауза ще се окажат безвъзвратно погребани под разрушенията, които Цецовата страст към тухлите и бетона причини на ГЕРБ.

Така че, време е да си припомним съвета на един прочут американски анализатор: „Ако видите, че представители на политическата върхушка започнат да си купуват имоти, знайте, че в държавата предстои срутване“.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар