Културният министър настоява ГЕРБ да напусне офиса си в НДК

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ще помоля ГЕРБ да напуснат централата си в НДК и да си намерят друг имот. Това каза пред bTV служебният министър на културата Велислав Минеков. По думите му преди години партията на Бойко Борисов е „превзела със сила“ няколко етажа от сградата. „НДК е към министерството. Тогавашният областен управител Данаил Кирилов обявява етажите за отпаднала полза и ги дарява на партията си. Оттогава няма лев наем. Тези два етажа мисля да ги върна на НДК. Защото и НДК трябва да се спасява и ще разчитам на новия борд за това. Искам си наема“, посочи Минеков.

НДК ЕАД не притежава 16-ия и 17-ия етаж на Административната сграда на двореца, защото още на 28 декември 2009 г. те са извадени от тогавашното ТПО НДК поради отпаднала необходимост. Това обяви държавното предприятие през юни. „По отношение на офисните площи, които се ползват от ПП „ГЕРБ“ в административната сграда ПРОНО на НДК с решение № 986/28.12.2009 на МС, 16 и 17 етаж на административната сграда на НДК се отнемат поради отпаднала нужда от ТПО „НДК“. В резултат на това от 2009 г. НДК няма отношение към тези площи“, пишеше в позицията на дружеството.

Тогава от ГЕРБ коментираха пред Mediapool, че от декември 2009 г. офисите са прехвърлени към областна администрация София-град и през годините партията е плащала наем на нея. Преди тази промяна партията не е ползвала офиси в административната сграда, добавиха оттам. В последната година партията ползва офисите безвъзмездно, след като на 12 февруари 2020 г. бе взето решение от кабинета „Борисов“ ГЕРБ да ползва безплатно централата на партията в центъра на София за срок от 10 години. Партията получи помещенията безплатно заради законовите промени, даваща това право на парламентарно представените партии, както и получилите над 1% от гласовете на последните избори за депутати. Мотивът за тази промяна бе, че тогава партийната субсидия беше намалена от 11 на 1 лев на глас и формациите няма да могат да плащат наемите на централите и офисите си из страната. Само няколко месеца по-късно обаче субсидията бе увеличена от 1 на 8 лева, но текстът за безплатните офиси остана.

Към прокуратурата

Минеков обясни, че ще поиска помощта на ДАНС за изясняване на финансирането за реставрацията на паметника на Цар Освободител в столицата. „Там 1,8 млн. лв. ги няма. Не знаем откъде са дошли, кой ги е похарчил, няма обществена поръчка. Реставрацията е дадена на неграмотно лице“, посочи той. Според него това са пари, които са получени от руски бизнесмен, който е включен в санкционен списък на Съединените щати и се твърди, че е част от престъпна групировка.

„Имаме хотел на Черноморец, който със 111 легла, даден е под наем и до днес, седма година, няма един лев печалба. Даден е под наем на симпатични хора, даже са си направили басейн“, каза още министърът. „Аз виждам подписи, виждам какво се е случило, но за съжаление се надявам на действаща прокуратура. Няма начин иначе. Това, което е с евросредства – обръщам в посока Европейска прокуратура, не става въпрос само за „Ларгото“, има и още, например „Яйлата“, „Квадрат 500“, допълни Минеков.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар