Кунчев: Английската мутация настъпва у нас – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Инфодемията е един от основните проблеми на обществото ни и който влияе основно на младите хора. Това е и пречката за масовата имунизация. Това заяви доц. д-р Ангел Кунчев.

“Само с едно влизане в социалните мрежи може да ти се напълни главата с глупости. Вчера видях на първо място в една книжарница книга за това колко хора са убили ваксините, това са пълни глупости.  Много вреди всичко това, след няколко месеца ще има страни, които напълно са отворили и са задействали икономиките си, а ние още ще спорим за това дали са вредни или не ваксините”, каза още Кунчев в ефира на БТВ.

Той е категоричен, че ваксинационният план стартира добре и върви спрямо това какви дози получаваме.

“Ще се провали, обаче обществото ни, ако държавата ни е платила ваксините, личния лекар се е обадил и хората не отидат”, каза той.

Според него Израел е на път да се реши проблема, като това е една от първите страни, при която вече се видя ефекта от ваксините.

Той категорично заяви, че ваксината на Астра Зенека може да се прилага на хора над 18 години, включително и по-възрастни.

“Това, че няма достатъчно данни за възрастни хора не означава, че не е ефективна. Щом една ваксина е одобрена от европейските агенции, значи е безопасна”, каза още той.

Относно разпространението на британския щам у нас, Кунчев заяви, че към момента разпространението му не е толкова силно.

Да, настъпва английският вариант. Има едно задържане на ситуацията в Европа, включително и в България. Има намаляване като цяло, но има страни, в които е много тежко положението, като в Португалия. В момента на Балканите – Гърция има най-голям процент на разпространение на новата мутация, там вече има и установени случаи на другите две мутации. Темпът ако го държим в тези граници, здравната система ще издържи. Той не е висок, имаме и леко намаляване на смъртността. Ръстът в момента не заплашва здравната системата”, заяви Кунчев.

Относно отварянето на заведенията, Кунчев коментира, че все още е рано да се дават мнения.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар