Кунчев: Връщането на учениците ще стане факт, ако заболеваемостта от коронавирус се задържи под 120 на 100 000 души население – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Обмисля се завръщане на учениците от 7, 8 и 12 клас в училищата от 4 февруари, стана ясно след среща между главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и заместник-министъра на образованието Таня Михайлова. Учениците ще учат присъствено временно, вероятно 2 седмици, след което отново ще се върнат към дистанционна форма, за да може през това време други класове да учат присъствено и така да се редуват. Таня Михайлова поясни:

“Например с редуване, условно казано. По две седмици започват 8-и клас, 7-и, 12-и, в зависимост от училището, след което две седмици ще бъдат в обучение отново в електронна среда от разстояние, за да могат следващите класове да се включат. Т.е. идеята е са не се струпват масово 100% в училище, особено по-големите ученици”.

Окончателното решение за учениците от 5 до 12 клас ще бъде взето следващата седмица на базата на данните за епидемичната ситуация в страната. Таня Михайлова добави, че към момента 21% от учителите са заявили желание да се ваксинират, но процентът на желаещите нараства.

Министрите на здравеопазването и на образованието Костадин Ангелов и Красимир Вълчев обсъждат на работна среща връщането към присъствено обучение на част от учениците от 5 до 12 клас от началото на следващия месец.

Сред дискутираните към момента варианти е от 4 февруари, когато започва вторият учебен срок, в клас да се върнат 3 випуска от по-големите ученици. Най-вероятно това ще са 7-и и 12-и клас, а за третия випуск ще се избира между 5-и и 8-и клас.

Обмисля се връщането на учениците от 7-и, 8-и и 12-и клас в училище от 4 февруари. Това обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев след срещата при министъра на образоването. Решението ще бъде взето следващата седмица, на основа на Covid данните.

Връщането на учениците ще стане факт, ако заболеваемостта от коронавирус се задържи под 120 на 100 000 души население, посочи здравният министър Костадин Ангелов.

По-рано днес пред БНТ зам.-просветният министър Таня Михайлова коментира:

“Ние обмисляме присъственото да започне от 4 февруари, защото на 3-ти е междусрочната ваканция. 7-и и 12-и клас са класовете, които са в края на съответния етап и заради това, като че ли повече клоним към тези класове, но с оглед на епидемичната обстановка никак не е изключен вариантът да има редуване – т.е. да бъдат в училище, после пак да бъдат в електронна среда”.

Според последната заповед на министъра на здравеопазването учениците от 5-и до 12-и клас се обучават дистанционно до края на този месец. По-малките ученици – от 1-ви до 4-ти клас, се обучават присъствено от 4 януари.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар