Кунчев: Задължителна ваксинация не нарушава гражданските права, добре е да я приложим – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е предложил да има задължителна ваксинация на работещите в определени сфери.

“За мен някои групи трябва да бъда имунизирани. Това са медицинските работници, както и работещите в социални заведения”, заяви доц. Кунчев.

Според него задължителната ваксинация не би нарушила граждански права. “Това, което ще постигнем, е да не позволим заради професионалните си отговорности да заразяваме хора. Отдавна се видя, че в домовете за стари хора например, многократно неимунизиран персонал внесе инфекцията и се стигна до епидемични взривове”, посочи държавният здравен инспектор.

Той обясни още, че в края на септември изтича срокът на годност на 300-400 хиляди ваксини срещу COVID-19. “На ден правим по 15-20 000 имунизации, с този темп няма как да ги използваме. Ако те не намерят приложение в други страни, защото постоянно вървят такива разговори, и не стане дотогава удължаването на срока, тогава ще е първата по-голяма партида, на която ще ѝ изтече срокът.”, обяви той.

Трета доза би била препоръчителна за определени групи. Но все пак, доц. Кунчев обясни, че това трябва да се преценява за всеки индивидуално. “Оптимистичната новина е, че има задържане на заболеваемостта, не само за България, а и за Европа. За първи път тази седмица падна малко заболеваемостта”, заяви доц. Кунчев.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар