Купени малтийски паспорти осигуряват достъп до ЕС на богаташи от Русия, Китай и Саудитска Арабия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Супербогаташи от Русия, Китай и Саудитска Арабия си осигуряват неограничен достъп до ЕС чрез малтийски паспорти, съобщава “Гардиън”. Пробив в схемата за така наречените “златни паспорти” им позволява да се сдобият с такива документи само след 3-седмичен престой в Малта.

Изтекли документи от Henley & Partners – компанията, смятана за създател на така нареченото “глобално гражданско планиране” и специализирана в паспортни услуги, показват, че съществува “задна вратичка” в механизма при издаване на “златни паспорти” или продаване на гражданство на богати чужденци, пише “Гардиън”.

Желаещите да си купят малтийски паспорт чрез правителствената инвеститорска схема могат спокойно да докажат, че са живели в страната цяла година, като наемат апартаменти, след което ги изоставят празни.

“Задната вратичка” позволява на клиенти, които плащат повече от 1 милион евро по схемата да претендират, че имат “истинска връзка” с Малта, което е ключово правно изискване за “златен паспорт”, докато прекарват всъщност само няколко седмици на почивка и правят още няколко допълнителни “жестове” като наемане на яхти и даряване на средства на местни благотворителни организации.

Разкритията със сигурност ще алармират Европейската комисия, която вече замисляше съдебно производство срещу Малта за продажбата на “златни паспорти”, коментира “Гардиън”.

Комисията обвини Малта, че продава паспорти на лица, които нямат никаква връзка с държавата, а това им дава пълен достъп до ЕС.

Малтийското правителство отхвърля обвиненията с твърдение, че е негово право да решава кой ще получи малтийско гражданство и че се извършват всички надлежни проверки.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар