Кутев: Имаме сила, която отказва да се договаря с когото и да било, най-малко с нас, а и с всички останали

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Започвам от къде се намираме. Пленумът е на БСП. Съвсем скоро празнувахме 130 години от създаването на партията. А какво обсъждаме – обсъждаме дали да подкрепим едно правителство, с което се намира в странни съотношения. Това заяви Антон Кутев на пленум на левицата.

Правителството е предложено от най-голямата парламентарна група, ние сме значително по-малко от нея и сме трети подред. Според парламентарния ред ние сме опозиция, защото имаме 36 от 240 депутати. Както и да ги погледнем, структурно, за общественото мнение и за хората, които гласуват, сме опозиция. Ние всъщност какво обсъждаме – дали една опозиционна партия, социалистическа и 130-годишна, да подкрепи едно правителство, което вече го видяхме като състав.

 

Че в правителството няма нито един ляв човек, според мен е безспорно и се вижда от пръв поглед – това е едно изцяло дясно правителство. Отгоре на всичкото, тази партия, която предлага правителството, съдейки по разликите, които виждаме тук, между това, което ние смятаме, че е нашето споразумение и това, което другарката Нинова каза, че ние сме се споразумели, че искаме да се споразумеем, и сме постигнали като споразумение или договорка и това, което те ни пишат, не считат за договорка това, което другарката Нинова счита. Което води за мен до един извод – че те не просто ще си правят каквото искат, а те вече го правят. Т.е. имаме откровено дясно правителство. Имаме популистка сила, която е събрала най-много гласове на изборите с чист популизъм. Тя отказва да се договаря с когото и да било, най-малко с нас, а и с всички останали. Тя ще си прави каквото си иска, защото го е заявила ясно. И ние обсъждаме дали да я подкрепим. Идеята, че можем да я подкрепим само в случай, че я подкрепи “Демократична България” и Мая Манолова, чакайте, бе, хора, това са десни партии. Ние сме 130-годишна лява партия. Тук четири пъти чувам, че нашата основна задача била да съборим ГЕРБ от власт. В кой устав на БСП го пише? В коя програма на БСП пише сваляне на ГЕРБ от власт?

Защо сме тук – защото, в края на краищата, от години насам, не само от 5, правим системни компромиси с това, което трябва да правим. Защото вместо да си отстояваме нашия Устав и нашата програма, левите ценности, ние какво правим? Прогресивното облагане го няма нито в това, което са написали ИТН, нито в изказването на другарката Нинова, то просто е отпаднало. За сметка на това, тук мога да цитирам един куп неща – капиталова подкрепа за предприятия, стимули за инвестиции в производството, отменянето на облагане на лихви и т.н. Големият въпрос, който трябва да решим спред мен – имаме ли право, за пореден път, да жертваме всичките леви ценности, които ние би трябвало да защитаваме. И ако имаме право да ги жертваме в момента, срещу какво? Срещу това, че ако евентуално мине правителството, което е много вероятно да не мине, ако това правителство евентуално започне да чува нещо от това, което му говорим, ако то въобще изкара повече от бюджетната процедура, която най-вероятно ще се провали? Т.е., ако всички тези се случат, евентуално, може би, с цената на най-тежките компромиси – на ниво Устав на партията и ниво програма – ние ще успеем евентуално да прокараме някаква придобивка, която я има не само в нашата програма, а в още 10 други?

А защо сме тук? Защото имаме 36 депутати. Защото сме опозиция. А защо сме опозиция? Това не е лявото, което хората искат и с всеки следващ избор те ни го казват. Минават следващите избори и ние падаме надолу. Защо? Ами защото не вървим натам, накъдето трябва. Не вървим към зелено, не вървим към нови политики, не вървим към младежки политики, няма  проевропейска линия – няма това, което хората искат, според мен. В резултат на това, ние, за да се измъкнем от тази ситуация, ние какво ще направим – ще се забием още по-дълбоко. Ще направим компромис с всичките ни програмни документи, за да подкрепим едно правителство, което не просто не е ясно къде ще ни доведе по отношение на лява политика, то ще ни доведе точно обратно накъдето сме тръгнали. Имаме ли право да го направим?

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар