КФН възложи проверка на дейността на “Градус”

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Комисията за финансов надзор (КФН) обяви, че се е самосезирала и е възложила проверка на дейността на „Градус“ АД. Целта е да се установи дали компанията е спазвала законодателството от момента, в който е станала публична, гласи съобщение на сайта на комисията.

Това се случва само ден, след като прокуратурата започна проверка във връзка с изнесените твърдения в комисията, проверяваща управлението на държавните компании и разходването на средства през последните 10 години. Проверката е провокирана от твърденията на бизнесмените Светослав Илчовски и Иван Ангелов, които на 7 май сигнализираха за множество нарушения, едно от които е за „кухи“ обороти, чрез които „Градус“ е излязла на Българската фондова борса.

В изявлението си от днес КФН посочва, че редовно проверява информацията, която постъпва при нея под формата на финансови отчети на публичните дружества, чиито акции са допуснати до търговията на регулирания пазар, включително и тези на „Градус“.

„За периода, през който дружеството е публично, от 2018 г. до настоящия момент, не са установени нарушения на законодателството, което се отнася до дейността на публичните дружества. Извършваната дейност от „Градус“ АД и неговите дъщерни компании до придобиване на публичен статут не подлежи на надзор от КФН“, посочва в изявлението си комисията.

Откакто „Градус“ е публична компания, в КФН не са постъпвали жалби и сигнали от хора, които са инвестирали в ценни книжа на компанията.

Комисията за финансов надзор допълва, че от август 2018 г. до края на април тази година общо изтъргуваният обем акции от капитала на „Градус“ е 10 147 626 акции, при най-ниска цена от 1,35 лева и най-висока – 1,85 лева.

Към 31 март 2021 г. балансовата стойност на една акция на дружеството е 1,30 лева. Цената при затварянето на пазара на 5 май 2021 г. е 1,56 лева, а към 7 май – около 1,45 лева, което означава, че има спад от 6,4 на сто.

„Горното не дава основания за съмнения за наличието на измами или нередности при продажбата на акции на дружеството на „Българска фондова борса“ АД“, пише КФН.

По-рано днес ръководството на „Градус“ направи официално изявление, в което посочи, че спадът на цената на акциите на дружеството през последните дни е ощетил инвеститорите с 24,36 млн. лева. Въпросното понижение е регистрирано след изявленията за дружеството пред парламентарната комисия за ревизия на кабинета „Борисов 3“.

От „Градус“ определят твърденията като откровени манипулации, тъй като не е направен опит за проверка на изнесената информация.

инвестор.бг

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар