Къпането забранено! Откриха “ешерихия коли” във водите на Албена и Кранево – Региони – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Във връзка с аварийната ситуация на колектора на ПСОВ “Албена” и взетите проби морски води на 21.06.2024 г. както от района на аварията – “Кранево-централен”, така и от съседните на аварията зони за къпане – “Албена” и “Кранево-юг”, за изследване по микробиологични показатели “ешерихия коли” и “чревни ентерококи”, съобщиха от РЗИ – Добрич.

Пробите от пункт Албена (Пункт за вземане на проби №08019, наименование “Албена”, с географски координати: ширина N 43º 21′ 36″ дължина E 28º 04′ 49″) и от пункт Кранево-юг (Пункт за вземане на проби №08021, наименование “Кранево – Юг”, географски координати: ширина N 43º 20′ 09″ дължина E 28º 04′ 05″) отговарят на здравните изисквания по показателите и водата може да се ползва за къпане;

В района на аварията – пред снек- бар Казабланка и при пункт Кранево-централен (Пункт за вземане на проби №08020, наименование “Кранево – централен”, географски координати: ширина N 43º 20′ 32″ дължина E 28º 04′ 16″) се установява наличие на “чревни ентерококи” и “ешерихия коли”, като резултатите вероятно са повлияни от възникналата аварийна ситуация в района на заустване на пречистените отпадни води от ПСОВ “Албена”.

Поради наличието на установено локално краткотрайно замърсяване на водата за къпане препоръчваме да се ограничава къпането в района на аварията.

Днес 23.06.2024 г. е извършено ново пробовземане, като на 25.06.2024 г. предстои също да бъде извършено пробовземане по планирания за сезона за къпане график.

РЗИ Добрич ще осъществи учестен мониторинг на “ешерихия коли” и “чревни ентерококи” в района на аварията с цел проследяване на показателите и установяване на състоянието на водите за къпане в района до тяхното подобряване в съответствие с изискванията на Наредба № 5 от 30 май 2008 г. за управление на качеството на водите за къпане, като своевременно ще информира обществеността за установените резултати.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар