КЬОВЕШИ: НЯМАМ КАКВО ДА КРИЯ, ЩЕ ОТГОВОРЯ НА ВСИЧКИТЕ ВИ ВЪПРОСИ!

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Получили сте много негативна информация за мен. Нямам какво да крия, ще отговоря на всички въпроси.”

Това каза Лаура Кьовеши пред депутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и Комисията по бюджетен контрол (CONT) на Европейския парламент.

Днес те изслушаха тримата кандидати за шеф на бъдещата Европейска прокуратура. За разлика от представянията на германеца Андрес Ритер и на французина Жан-Франсоа Бонер, изслушването на Кьовеши, след кампанията за очерняне на собственото ѝ правителство, беше доста емоционално.

Бившият шеф на румънската Антикорупционна дирекция (ДНА) каза, че е готова да защитава финансовите интереси на ЕС и върховенството на закона и да се грижи за средствата на европейските данъкоплатци.

“Свикнала съм да работя под обществен натиск и в условия на стрес” – каза още Кьовеши и добави, че под нейното ръководство в държавната хазна са възстановени над 3 млрд. евро.
Лаура Кьовеши чу думи на възхищение и солидарност, заради атаките на Букурещ, които застрашиха шансовете ѝ да се представи. „Добре познаваме вашата работа. Вие върнахте доверието ни в Румъния“, каза Ингеборг Гресле от CONT. Имаше и провокационни въпроси и дори обвинение, че е излъгала за поста начело на ДНА.
С присъщите си хладнокръвие и увереност, румънската кандидатка изреди данни за успехите на ДНА и подчерта, че във всичко, което е правила, е спазвала закона и е била независима. „Независимостта е важна за разследване на корупция по върховете“, каза Кьовеши.
Тя се оказа фаворит на CONT, стана ясно след изслушванията. На заседание на комисията Кьовеши получи 12 гласа, Жан-Франсоа Бонер – 11, а Андерс Ритер – един. LIBE ще гласува утре, в 12 часа българско време. Председателят на ЕП Антонио Таяни ще получи писмо с резултата и ще реши дали да се проведе гласуване в Европарламента.

Фани Аронова

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар