К-19 у нас: Каква е ситуацията – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Както виждате напоследък ставаме свидетели на експоненциално увеличение на броя на положителните случаи в европейския регион. Пандемията от COVID-19 повлия на живота на много хора при това във всичките му форми. Вирусът засегна икономиката, образователната система. Към настоящия момент над милион души в световен мащаб починаха от коронавируса, а общият брой на заразените надхвърля 50 милиона. За съжаление ни предстоят трудни дни, докато тази пандемия бъде овладяна. Още от началото на пандемията Световната здравна организация предостави на обществото голямо количество обоснована научна информация. В същото време обаче станахме свидетели на така наречената “инфодемия” – хората бяха объркани”. Това коментира в ексклузивно интервю за NOVA д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация за България.

ЗА БИТКАТА СЪС ЗАРАЗАТА

“Бих препоръчал на всеки българин да разчита на информация само от надеждни източници – държавни източници, информация от здравното министерство, данни на Световната здравна организация или друга научно обоснована информация. Достатъчно е да се информират веднъж дневно, защото освен за физическото, трябва да се грижим добре и за психическото си здраве. Да, това е трудна ситуация, но ако работим заедно и сме единни ще я преодолеем с по-малко негативни последици”, казва специалистът.

ЗА НЕДОВЕРИЕТО И ФАКТИТЕ

– В последно време тук, в България, наблюдаваме значително покачване в броя на зразените от вируса, наскоро отбелязахме и рекорден брой починали за денонощие – как ще коментирате това?

– Това наистина е много злочеста ситуация. Не става дума просто за числа. Става дума за нечии бащи, майки, братя, сестри, синове и дъщери. Всяка смърт се превръща в трагедия за поне едно семейство. Ставаме свидетели и на ситуации, при които броят на починалите за ден достига трицифрено число, което е много тъжно. В същото време искам да изразя най-искрените си благодарности към лекарите, които спасяват стотици животи всеки ден, осигурявайки кислород на пациентите, провеждайки правилното лечение, защото ако хората, които имат нужда от това лечение не разполагаха с него броят на смъртните случаи би бил доста по-висок.

– Тоест смятате, че лекарите са новите герои в настоящата ситуация?

– Абсолютно. Те вършат много работа. Някои от тях дори умират, докато защитават другите. Това е трудна ситуация, в която ние трябва да реагираме навреме, трябва да подкрепяме лекарите чрез нашето ежедневно поведение, трябва да спазваме онова, което те ни препоръчват.

– И въпреки тези антирекорди все още има хора, които не вярват в съществуването на вируса – защо?

– Ние живеем в ерата на интернет и социалните медии. Хората търсят онлайн различни неща. Много от информацията, която откриват не е базирана на науката, което може да е подвеждащо. Точно заради това, още от началото СЗО работи с високотехнологични компании от рода на Гугъл и Фейсбук, за да сме сигурни, че до обществото достига обоснована и надеждна информация. Имаме нужда да поработим повече върху това хората да бъдат по-ангажирани и да им обясняваме това, което се случва по възможно най-лесен начин – какви са начините да се заразиш с вируса, как можем да се предпазим и така нататък. Трябва да създадем ангажирано общество.

“Фактите говорят, че страните, които са се справили най-добре с пандемията имат пълна ангажираност на обществото, както и пълната му подкрепа на базата на препоръките, разписани от правителствата”, казва още Сила.

– За кои държави става дума?

– Някои богати държави като Южна Корея, Нова Зеландия. Можем да дадем пример и с някои средно богати държави, както и с по-бедни такива като Камбоджа, Монголия. Те се справиха много добре със задачата да спасят човешки животи и едновременно с това да сведат до минимум негативните аспекти на пандемията. В Южна Корея никога не е имало пълно затваряне, но те проведоха засилено тестване на населението и изолираха тези, които дадоха положителни проби, карантинираха контактните им лица и точно заради това успяха да запазят ситуацията под контрол.

ЗА МЕРКИТЕ И ХОРАТА

“Както знаете, в България още от началото на пандемията, правителството се опитва да води балансирана политика – да запази живота на хората, но и да запази работата в повечето сектори, като по този начин запазва и икономиката си. Фактите ни показват, че тази пандемия причини много психични разстройства и донесе много стрес на хората. Точно заради това СЗО не препоръчва пълното затваряне, поне докато всички останали мерки не бъдат изчерпани, защото подобна мярка носи огромни последствия за всички останали измерения на живота ни”, казва Сила.

“Ако ни кажат, че трябва да носим маски – те трябва да се носят както трябва. Ако ни кажат, че дистанцията между хората трябва да се запази – това трябва да бъде прилагано ежедневно. Ако се каже, че хората не бива да се събират на големи групи – това трябва да се спази. Ако се каже, че миенето на ръце е важно за превенцията срещу вируса – това трябва да бъде изпълнено. Искам да спомена и за учениците – не искаме да съзадем едно изгубено поколение заради пандемият от COVID-19.  Ако децата останат извън училище за по-дълъг период, това ще повлияе на живота им, на психиката им и на още много аспекти от ежедневието им”, добавя той.

ЗА МАСКИТЕ И ТЕСТОВЕТЕ

“Тестването е само едно от измеренията на ситуацията. Другото е това, че хората трябва да се грижат за себе си –всеки трябва да си зададе въпроса: “Необходимо ли е за мен да отида на кафене или ресторант, за да се видя с хора?” Защото за онези, които имат хронични заболявания или други рискови състояния това може да е разликата между живота и смъртта”, казва Сила.

“Когато ваксината стане достъпна се надяваме, че тя ще може да окаже контрол. Преди обаче да имаме ваксината – има други мерки, които всички могат да изпълняват. Правителството трябва да тества повече хора, трябва да следи контактните лица и да ги карантинира и да ги изолира, за да може да се подсили цялата система и да може да отговори ефективно на ситуацията”, добавя той.

Близо 50 членове и симпатизанти на ГЕРБ са дарили кръвна плазма. Те се включили в кампанията на ГЕРБ, с която в понеделник партията призова свои членове, които са преболедували COVID-19, да бъдат съпричастни и да подпомогнат лечението на други болни като дарят плазма. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Част от дарителите са станали донори на антитела дори преди старта на кампанията – когато са разбрали, че отговарят на изискванията за даряване.
Основните изисквания към кръводарителите са да бъдат на възраст между 18 и 65 години и да тежат над 50 килограма. Даряването може да стане след като са минали най-малко 40 дни след последния им отрицателен PCR-тест и здравословното им състояние не изисква прием на лекарства.

От ГЕРБ припомнят, че ще окажат пълно съдействие на всеки потенциален дарител както за необходимите предварителни тестове за наличието на антитела, така и впоследствие за самия акт на даряване на реконвалесцентна плазма.

Лекарите са категорични, че плазмата на хора, които са преболедували Covid-19, съдържа антитела, които организмът е произвел специално срещу коронавируса. Те се изключително ценни, защото се свързват с вируса и го елиминират от организма. Пациентите, които са преболедували Covid-19 с клинични прояви, са по-подходящи дарители на реконвалесцентна плазма поради повечето антитела, които съдържа тяхната плазма.

Българският лекарски съюз настоява за разкриването на денонощни аптеки.Според съсловната организация е дошъл моментът фармацевтичната помощ да включи всичките си ресурси в борбата с пандемията и да помогне на българския пациент, осигурявайки 24 – часов
достъп.

Те посочват, че денонощните аптеки в България са около 30 на брой или около 1% от всички действащи аптеки в страната. Такива аптеки изобщо липсват в региони като Видин,
Враца, Разград, Смолян и Търговище. В същото време България е сред първите страни в ЕС по брой аптеки на глава от населението.

От БЛС посочват, че в началните стадии на заразяване приемът на витамини, минерали, антипиретици е особено важен, а те могат да се купят от аптека и без рецепта. Те предлага още медикаментите без лекарско предписание да се предоставят за продажба и в хранителните вериги, денонощните магазини и други търговски обекти с непрекъснат цикъл на работа.

Те настояват още аптечната мрежа в най-кратки срокове да поеме своята отговорност за навременно осигуряване на необходимите лекарства в аптеките на територията на страната.

Данните от последното денонощие

През изминалото денонощие у нас са регистрирани рекордните 2 498 нови случая на коронавирус при направени 6 450 PCR теста, сочат данните от единния информационен портал за борба с Covid-19. Това означава, че 38,73% от взетите проби са дали положителен резултат.

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 97 435. Активните към момента случаи са 66 539.5 166 от тях са хоспитализирани, от които 295 са настанени в интензивно отделение. 

Най-много нови случаи има в София – 811, след това се нареждат Пловдив с 269, Варна със 172 и Бургас със 118 заразени.

Столичното 18 средно училище “Уилям Гладстон” става първото в София, което изпраща и част от най-малките да учат от вкъщи

Заради 30% болни учители от ръководството са взели решение децата от втори, трети и четвърти клас да учат онлайн от 16 до 27 ноември. Само първокласниците ще останат в класните стаи.

От ръководството на училище апелират родителите на децата да осигурят според възможностите си необходимите технически и технологични условия за пълноценното им участие в обучението в електронна среда от разстояние; редовното им участие в обучението и своевременно да уведомявате класния ръководител за отсъствие на ученик по уважителни причини.

Жертвите на болестта станаха 2091, 36 от които са от последното денонощие. През последните 24 часа са излекувани 536 души, така общият им брой достига 28 805.

Болницата в Свищов е без лекари

Общинската болница в Свищов е в бедствено положение. Без лекари и сестри болните там се обслужват от рехабилитатори и кинезитерапевти. Пациентите се оказват без грижи на медицинско лице, като доброволец влезе и кметът на Свищов, който обаче заболява и е под карантина. Той разказа, че е влязъл, за да подкрепи морално единствената медицинска сестра, грижила се за болните. Кметът и болницата искат да се командироват лекари, алармирали са и отговорните ведомства, съобщи bTV.

Университетската болница “Д-Р Георги Странски” в Плевен даде първа жертва от своите служители, покосена от COVID-19 – доц. д-р Йордан Узунангелов, съобщи говорителят на лечебното заведение.

Ръководството и служителите на болницата поднасят най-искрени съболезнования по повод на ненавременната загуба на приятеля и професионалиста, преподавателя, кардиолога доц. д-р Йордан Узунангелов, дм, се посочва в съболезнователен адрес до близките му.

“Той бе изключителен човек, който всеки ден с дарбата си да помага остави следа в живота на много пациенти, чиито сърца спаси. Делото му бе белязано от искрата на съзиданието и заслужено спечели уважението на цялата академична и медицинска общност. Дълбок поклон пред паметта на лекаря, чийто талант и всеотдайност остават завинаги в сърцата на пациенти, колеги и близки!”, пише в съболезнователния адрес по повод кончината на лекаря.

Двама лекари и медицинска сестра са сред новодиагностицираните с коронавирус в Ловешко, съобщават от Регионалната здравна инспекция. В сила е необходимостта и търсенето на медицински персонал за Ловешката болница.

Единият заразен лекар е от извънболничната помощ в Троян, а другият и медицинската сестра са от МБАЛ “Проф. д-р Параскев Стоянов” в Ловеч. Общо положителните проби за COVID-19 в областта през последното денонощие са 42, като най-много от заразените са от Ловеч и Троян.

Хоспитализирани са 14 души. Починал е 49-годишен мъж от Луковит, без придружаващи заболявания.

Изключително сериозна е ситуацията в Шумен, каза в Шумен министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

По думите му ще бъдат разкрити нови отделения в Държавната психиатрична болница. От многопрофилната болница ще бъдат изпратени лекари.

“Капацитетът на болницата в Шумен е запълнен. Ще бъдат разкрити допълнителни легла в Държавната психиатрична болница, както и в бившата Белодробна болница”, каза здравният министър.

“Това, което ни притеснява много, е това, че една голяма част от хората продължават да не вярват за наличието на такъв проблем, да не вярват, че има такава инфекция и да продължават да ходят на масови събирания, въпреки че на територията на Област Шумен те са забранени със заповед. Има все още места, на които не могат да бъдат контролирани, тъй като са частни събирания и в резултат на тях пациентите стават все повече и повече”, допълни той.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар