Лабораториите се оплетоха в лъжи за цената на PCR тестовете, КЗК не ги санкционира

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Българите са принудени да плащат по 100 лева за тест за коронавирус на лабораториите, въпреки че тестовете, които се закупуват от държавата не надхвърлят 5 долара съгласно съобщения на Министерския съвет за закупуване на PCR тестове, съобщава bccci.net.

Няма как частните лаборатории ще плащат повече от държавата за консумативите за тестовете, но да предположим, че ги купуват на същите цени.
Относно машините за обработка на взетите проби с цена от няколко хиляди евро, то те отдавна са се изплатили от март месец насам при тези опашки и брой на дневните тестове, които вече достигат 12 000 броя или за година българите ще платят сума, която гони половин милиард лева.

Тестовете за COVID-19 излизат дневно по 1 милион и 200 хиляди лева на домакинствата при себестойност на консумативите само 5 долара на брой. Същите домакинства, които са принудени да търпят ограниченията, наложени от правителството, което не прави нищо, за да може КЗК да се самосезира от редица публикации и телевизионни материали включително и няколко на БТВ през последните дни.
В петък в студиото на БТВ Росен Михайлов, представител на частните лаборатории, обясни много внимателно, че в България тестовете били най-евтини в Европа, което си е откровена лъжа. В съседна Турция цените са по 30 лева за PCR тест, което е близо 4 пъти по-ниска цена от цените в България, които са учудващо еднакви и изглеждат уговорени от частните лаборатории в България в нарушение на Закона за защита на конкуренцията. Естествено ние потребителите не може да преценим дали това е така, но както и при казуса с цените на горивата единствените, които могат да си кажат тежката дума са КЗК. Нещата изглеждат познати от работата на комисията през последните 10-тина години. Очевидно при защита на интересите на определени кръгове те нямат равни, нито за строителите на магистрали, нито за други видове обществени поръчки.
Изключително беше изказването на Росен Михайлов пред БТВ, че себестойността на лабораториите е минимум 70 лева и поради тази причина се съгласяват да правят тестове на Националната здравно осигурителна каса (НЗОК), която естествено плаща по доста високата цена от 60 лв.

НЗОК плаща тази цена от 60 лева, не примерно 10 лева, защото хората нормално са калкулирали висока печалба за лабораториите поради високия риск, необходимостта от повторение на пробите и от по-високо заплащане на служителите при работа с COVID-19, както видимата липса на специалисти в областта.
Или ние потребителите не разбираме нищо от математика или цените на лабораториите са от друго измерение, коментира bccci.net.

Как хем работят на загуба, хем не се оплакват от 60 лева, даже изглежда има сговор да не се предоставят направления за PCR, за да може българите сами да си плащат по „пазарни“ цени. Обяснението на Росен Михайлов беше, че те не биха работили на цени от 20 лева никога, а подтекста “беше, защото и на 100 лева си ни е добре е може и на 60 лева ама само защото е на добра печалба”.
Всичко това се случва, когато КЗК не съблюдава закона за защита на конкуренцията.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар