Лабораторно отгледаното месо е все по-близо до пазара

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Американският стартъп Upside foods, който отглежда животински клетки, за да произвежда месо без да се убиват животни, е получил вчера зелена светлина за методите си на производство от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA), предаде Франс прес, предава БТА.

Нашата компания се появи на пазара в свят, пълен със скептици, и днес ние отново творим история, превръщайки се в първата компания, получаваща такова писмо от Агенцията за контрол на храните и лекарствата за месото, което създаваме в лаборатория„, заяви със задоволство в комюнике Ума Валети, съосновател и главен изпълнителен директор на калифорнийската компания.Това е важна стъпка към нова ера в производството на месо и аз съм много въодушевен от идеята, че американските потребители ще имат шанса да се хранят с много вкусно месо, произведено директно от животински клетки„, добави той.


На практика Upside foods ще трябва да преодолее още много бариери, сред които и проверки на земеделското министерство на САЩ, преди да може да продава продуктите си.

Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ е разгледала внимателно предоставените данни и информация от компанията за методите и няма „допълнителни въпроси на този етап относно заключенията си във връзка с безопасността„, обяви самият орган в отделно комюнике.

Тази констатация обаче не е процес на одобрение„, уточни агенцията.

Няколко компании имат амбицията да произвеждат и пускат на пазара така нареченото „лабораторно“ или изкуствено месо, за да могат хората да консумират животински протеини с по-малко влияние върху околната среда, отколкото има интензивното отглеждане на животни и без животните да страдат.

Тези продукти се отличават от заместителите от растителен произход като бифтеците на основата на соя и други съставки, имитиращи структурата и вкуса на месото, но не съдържащи животински протеини.

Стартъпът Eat Just, конкурент на Upside foods, е първият, получил разрешително за пускане на пазара на изкуствено месо в Сингапур през 2020 година, припомня АФП.

Миналия май стартъпът подписа споразумение с производител на оборудване за разработването на огромни контейнери, в които се надява да произвежда пилешко и говеждо месо в голям мащаб.

В очакване да могат да сервират на хората лабораторно месо, което за момента е твърде сложно и скъпо за производство, други компании искат да завладеят пазара на храни за домашни любимци, които е по-лесно да бъдат задоволени, отколкото собствениците им.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар