Лавров: Ако България постави идеологията над интересите на народа си – това е неин избор

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Повечето ключови партньори на Русия са се съгласили да плащат за доставките на природен газ в рубли. Отказът на България и Полша да го направят е техен избор, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от БНР.

 

 

В интервю за телевизия “Ал Арабия” Сергей Лавров заяви, че предложената от Русия нова схема на плащане за газа е била необходима, за да бъде предотвратено “продължаването на безсрамния грабеж от страна на Запада”.

 

 

 

 

 

Според него замразявайки половината от валутните резерви на Русия в размер на 300 милиарда долара, западните страни са си присвоили парите, с които преди това са купували руско синьо гориво.

 

 

 

До края на март европейските компании плащаха за газа в долари и евро, като превеждаха съответните суми по сметки на “Газпром” в западни банки.

 

 

Новата схема влезе в сила на първи април и предвижда доларите и еврото да постъпват по сметки в руската “Газпромбанк”, която да ги конвертира в рубли на Московската борса.

 

 

България и Полша се отказаха от новата схема, а “Газпром” прекрати газовите доставките за тях.

 

 

 

 

 

Лавров каза, че ако двете страни поставят идеологическите си амбиции над интересите на своите народи и своите бюджети, то това е техен избор.

 

 

 

Сергей Лавров смята също, че преговорите между Москва и Киев по гаранциите за сигурност биха могли значително да напреднат, ако Киев е бил „честен преговарящ“. Според него украинските представители постоянно са изменяли позициите си.

 

Факти бг

 

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар