Лавров: Антъни Блинкен и Жозеп Борел са страхливци

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че в Европейския съюз няма демокрация, а „дисциплина на палката“, и нарече държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел „страхливци“ за това, че си тръгнаха от Северна Македония и не се включиха в дискусиите на срещата на ОССЕ в Скопие, предаде ТАСС.

„На това събитие нямаше нито украински министър, нито министрите на Полша и балтийските държави. Блинкен, както разбирам, си тръгна, а така също и Борел“, отбеляза Лавров и продължи: „Вероятно те смятат, че по този начин открояват намерението си да изолират Русия. А аз вярвам, че те са просто страхливци, които се страхуват от всеки честен разговор с фактите в ръцете си„.

Антъни Блинкен

Лавров засегна в изказването си и темата за Балканите, като заяви, че народите там няма да позволят на Запада да настройва една държава срещу друга, посочва ТАСС.

„Разпадането на Югославия беше в интерес на Запада, никой на Балканите не се нуждае от такава обединяваща сила, Западът винаги е искал да настройва един народ срещу друг на Балканите и продължава да го прави с успех и сега“, каза той. „Убеден съм, че народите на балканските страни за своята дълга, тежка, но славна история са развили някакъв генетичен код в себе си и в крайна сметка няма да се оставят да бъдат обиждани, няма да позволят на нашите западни колеги постоянно да разиграват една държава срещу друга, един народ срещу друг„, добави той.

По думите му западните страни „насърчават някои етнически групи на Балканите, докато по отношение на други заемат агресивна, диктаторска позиция, изисквайки да се съгласят, преди да е станало твърде късно, да се присъединят към санкциите срещу Русия„.

По отношение на войната в Украйна, той каза, че Москва не вижда сигнали от страна на Киев и западните държави за готовност за политическо уреждане. За да започне политическият процес за Украйна са нужни две страни, „като в танго„, но от другата страна „танцуват брейк“, заяви руският външен министър на пресконференцията.

Източник: Дир.бг


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар