Лавров: Вашингтон иска да убие историческата памет на Балканските народи

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Русия ще отговори на България за изгонените дипломати със същото, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Според руския външен министър решението за експулсиране на 70 служители на руското посолство в България е свързано с натиск на Вашингтон върху София.

„Това не е самостоятелно решение на действащия премиер, който има абсолютно открита и категорична проамериканска ориентация, готов е да изпълни всякакви желания на своя суверен. Желанията са да се убие историческата памет у българите, да се разруши основата на отношенията, закалени в съвместната борба за независимост и в много други ситуации, включително и в най-новата история“, заяви Лавров по време на днешна пресконференция, предаде агенция РИА Новости.

„Политиката на Вашингтон, тя важи не само за България, те искат да убият историческата памет и на други народи на Балканите, на първо място на православните, между другото“, каза още министър Лавров.

Лавров отбеляза, че това решение „не разчита на установените в България процедури за подобни резки движения“.

Сергей Лавров отбеляза, че на настоящия етап руското посолство в България не може да работи нормално

„По наша оценка, по оценка на Министерството на външните работи, посолството в момента не може да работи нормално. Естествено, ние ще отговорим на нашите български колеги“, каза Лавров по време на пресконференция в Москва, предаде РИА Новости.

Миналата седмица руският посланик в България Елеонора Митрофанова декларира, че ще поиска от Москва да затвори посолството си в София заради експулсирането на 70 дипломати.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар