Лавров: Великобритания се опитва да си върне изгубеното влияние с агресия във връзка с Украйна

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руският министър на външните работи Сергей Лавров разкритикува днес новата британска премиерка Лиз Тръс, че не е склонна на компромиси, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На пресконференция в Москва Лавров заяви, че подходът на Тръс няма да помогне на Великобритания на международната сцена.

Той осъди антируската позиция, която според него отстоява Тръс.

Великобритания се опитва да компенсира загубата на влияние в Европейския съюз чрез агресивни действия в ситуацията около Украйна, каза още Лавров, цитиран от ТАСС.

Руският външен министър посочи: Лиз Тръс „има свои собствени принципи, които преди всичко се отнасят до защита на интересите на Великобритания,

без да се търсят начини за съобразяване с позициите на другите, без никакъв стремеж да се търси компромис. Не мисля, че това ще помогне за запазване или укрепване на позицията на тази страна на международната сцена, която очевидно се разклати след излизането ѝ от Европейския съюз, а сега Лондон активно се опитва да компенсира тази загуба на идентичност и на влияние в Европейския съюз, като предприема доста драстични стъпки на световната сцена, включително чрез агресивни действия по отношение на ситуацията в Украйна, всички знаем това“.

На пресконференцията Лавров също така посочи, че Западът не спазва обещанията си да помогне износът на руски храни

и торове да достигне до световните пазари, което потенциално поставя под въпрос ангажиментът на Русия за изпълняване на ключовата сделка за износ на зърно от Украйна, предаде Ройтерс.

„Нашите западни партньори не правят това, което ни беше обещано от генералния секретар на ООН (Антониу Гутериш).

Те не взимат решения за премахване на логистичните санкции, които възпрепятстват свободния достъп на руско зърно и торове до световните пазари“.

Лавров посочи, че е в контакт с ООН

и оказва натиск върху световната организация да осигури западните страни да спазват своята част от споразумението за зърното.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар