Лавров: Започва следващата и най-важна фаза на войната в Украйна – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На 55-ия ден от войната между Русия и Украйна продължават да се случват критични събития. Украинският лидер Зеленски обяви, че Русия е започнала нова фаза на войната си – в Донбас. Външният министър Сергей Лавров от своя страна заяви: „Започва следващата фаза на специалната операция в Украйна и тя ще бъде най-важната“. Руският външен министър направи важни изявления пред „India Today“ относно ситуацията в Украйна.

Следващ етап на войната в УкрайнаСъобщавайки най-новата информация за военните действия в Украйна, Лавров заяви: „Операцията в Източна Украйна има за цел пълното освобождаване на Донецката и Луганската република, както беше обявено от самото начало. Тази операция ще продължи. Започва следващата фаза на операцията и тя ще бъде най-важната“.


Лавров заяви, че след напрежението между Русия и западните държави Русия изпитва недоверие към западните държави: „Сега сме сигурни. Не можем да се доверим на западните си колеги в нито една стратегически важна област, независимо дали става дума за продоволствената сигурност, която постигнахме след 2014 г., или за отбранителната промишленост.“ 

Защитавайки тезата, че при „военните операции“ на Русия в Украйна са били атакувани само украински военни обекти и не са били засегнати граждански пунктове, Лавров заяви: „Украинската армия увеличи атаките си срещу републиките (Луганск – Донецк), като наруши режима на прекратяване на огъня. Нямаше друг избор, освен да признаем тези републики и да отговорим на техните искания. Владимир Путин покани Съединените щати и НАТО да седнат на масата за преговори и да обсъдят по-нататъшното разширяване на НАТО на Изток с правни гаранции за сигурност, но те отказаха. Мога още веднъж да ви уверя, че в съответствие с интересите на цивилното население и международните права на човека, руската армия се насочи към военната инфраструктура на Украйна.

Лавров също така заяви, че Русия няма да използва ядрени оръжия по време на операцията и продължава битката с конвенционални оръжия.

Китай, Индия, Египет и Турция могат да решават сами

Заявявайки, че Китай, Индия и Турция, с които Русия има близки отношения, са подложени на постоянен натиск от страна на САЩ, Лавров заяви: „Когато САЩ казват на Индия, Китай, Египет и Турция, т.е. на страните със собствени хилядолетни цивилизации, какво да правят, ми се струва, че тези страни са справедливи в отношението си. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че все още не са взели решение дали САЩ ще наложат санкции на Индия заради закупуването на С-400. Така че те все още не са решили какво е правилно за Индия“, каза той.

Засягайки добрите отношения между Русия и Индия, Лавров заяви, че те са подкрепяли търговията на страните в собствените им валути по този път и каза: „Дълго време подкрепяхме използването на националните ни валути при взаимните разплащания между двете страни. Както нашата, така и индийската имат свои собствени финансови системи. Сега използваме тези системи по-често.“

 

Източник: inews.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар