Лавров

Лавров: За Русия и Ирак е важно да осигурят сътрудничество от незаконни западни санкции

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За Русия и Ирак е фундаментално важно да осигурят икономическото сътрудничество от незаконните санкции на западните страни. Това каза руският външен министър Сергей Лавров след разговори с външния министър на Ирак Фуад Хюсеин, които се проведоха в понеделник, съобщават руски медии.

„В съвременните условия, в условията на незаконни ограничения, наложени от американците и техните сателити, е принципно важно да се защитят легитимните икономически отношения от незаконен натиск от страна на Запада, както реално правят много страни в региона при преминаване към плащане, в т.ч. плащане на доставки на петрол, вместо долар – валутите на други надеждни страни, които ценят доброто си име като участник в международния икономически обмен”, каза още Лавров.

Лавров добави, че Русия е изразила пълната си подкрепа за усилията на иракското правителство за гарантиране на сигурността и борба с тероризма.

„Изразихме пълната си подкрепа за усилията, полагани от правителството, оглавявано от иракския премиер Мохамед ал-Судани, за подобряване на ситуацията, за нормализиране на отношенията между Багдад и Ербил, за гарантиране на сигурността и борба с тероризма“, коментира Лавров.

Според него Русия и Ирак очакват скоро да договорят датата на следващото заседание на междуправителствената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, което ще се проведе в Багдад.

„Както каза г-н министър Фуад Хюсеин, очакваме датата на срещата на междуправителствената комисия, която ще се проведе тук в Багдад, скоро да бъде договорена. Няма съмнение, че нашите икономически оператори, представители на ведомства, които отговарят за икономиката, за енергетиката, ще се ръководят от националните интереси на всяка от страните. И при този подход винаги могат да се намерят взаимно приемливи решения.”​​​​​​

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар