Лавров: Киев се опитва да въвлече САЩ във войната, разчитайки на челен сблъсък Русия-НАТО

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Украинските власти се опитват да въвлекат още по-дълбоко САЩ и останалите държави членки на НАТО в конфликта в Украйна, разчитайки на челен сблъсък между тях и Русия. Това каза в интервю за ТАСС руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от БТА.

“Нека си спомним провокацията с падането на украинска ракета на ПВО на територията на Полша, която (президентът на Украйна Володимир) Зеленски лъжливо се опитва да изкара руска”, отбеляза министърът.

“Добре, че на Вашингтон и Брюксел тогава им стигна ума да не се поддадат на тази уловка. Но инцидентът показа, че Киев няма да се спре пред нищо”, посочи Лавров.

Политиката на Запада, насочена към тотално сдържане на Русия, е крайно опасна, защото носи риск от пряк военен сблъсък между ядрени държави, каза още руският външен министър.

По думите му, Западът непрестанно тиражира “спекулации за това, че Русия уж всеки момент може да използва ядрено оръжие срещу Украйна”.

Министърът добави, че Москва отново повтаря, че в една ядрена война не може да има победители, “и тя никога не бива да бъде започвана”.

“Нашите предложения за демилитаризация и денацификация на териториите, контролирани от Киев, за премахване на заплахите за Русия, които произхождат от там, включително за новите ни територии, са добре известни на врага”, каза Лавров.

“Въпросът е ясен: От ваш собствен интерес е да ги изпълните. Иначе проблемът ще бъде разрешен от руската армия”, обобщи руският външен министър.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква Швеция и Финландия да се присъединят официално към пакта през следващата година, каза самият той в интервю за ДПА, в което направи равносметка на изминалата година.

Столтенберг обаче не бе в състояние да каже кога точно ще стане това. Въпреки това той каза, че е “абсолютно убеден, че процесът на ратификация ще бъде финализиран своевременно”.

Генералният секретар на пакта даде ясно да се разбере, че не очаква Турция да блокира приемането на двете скандинавски държави и в НАТО още дълго време.

Анкара засега отказва да ратифицира така наречените присъединителни протоколи, което да открие пътя на Швеция и Финландия за членство в пакта.

Турските власти оправдават позицията си с предполагаема подкрепа от страна на двете държави за “терористични организации” като забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК).

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар