Лавров на о. Бали: Нямаме за какво да си говорим със Запада

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Вероятно нямаме за какво да си говорим със Запада.“ – това заяви пред журналисти в кулоарите на срещата на външните министри от Г-20 на остров Бали в Индонезия министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. В петък Лавров, който имаше изказване на форума остана във видима изолация сред колегите си, а руските агенции съобщиха, че главата на кремълската дипломация си тръгва от Бали два часа по-рано от предвиденото и няма да остане за вечерята и за традиционната „семейна снимка“.

ТАСС коментира изолацията на руския министър с думите, че взаимодействието му със западните колеги се е оказало очаквано непродуктивно и, както цитира самия Лавров „само бясна русофобия“. Според държавната агенция обаче Лавров е провел плодотворни държавни срещи с външните министри на Аржентина, Бразилия, Индия, Китай, Турция и Южна Корея.

„Западните колеги „използваха Г-20 не за целите, за които беше създадена , това е очевидно.“ Пренебрегването на протоколните събития на Г-20 – „тяхното разбиране за протокол и изобщо за вежливост и правилата на етиката“. На фона на това, че държавният секретар на САЩ, по информации на световните агенции избягвал всякакви групови струпвания и разговори и всячески се старал да не попадне в кадър с Лавров и отказал обща снимка с него, руският първи дипломат коментира с думите „никой не го е канил да се снима.“

„Мир с Украйна би бил възможен, ако не беше позицията на Запада: той не позволява на Украйна да пристъпи към мирния процес, а я заставя да взема неговите оръжия, да ги използва за бомбардировки на градове, унищожавайки цивилното население. Там не искат преговори, а победа на Украйна над Русия но бойното поле. В такъв случай вероятно нямаме за какво да си говорим със Запада.“ – обясни Лавров.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар