Лавров обвини Запада в кражба на 300 млрд. евро от износ на петрол и газ (видео)

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Русия не възнамерява да толерира крадливите навици на западните страни и няма да позволи кражба на приходите от износа на петрол и газ. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за италианската телевизионна компания Mediaset.

“Случва се просто нещо, за което критиците на нашите действия, всички, които ни осъждат през последните дни, по някаква причина не искат да говорят: откраднаха ни пари, повече от 300 милиарда евро”, отбеляза той. “Те ги взеха, откраднаха ги.  По-голямата част от сумата беше получена за доставки на газ и петрол. Ние нямаме право пред собствените си хора да позволяваме на Запада да продължи с крадливите си навици.”

Според министъра подобна кражба “стана възможна, защото  “Газпром” беше принуден да държи пари в сметките си в западни банки – в съответствие с правилата, приети на Запад.

„Те искаха да „накажат“ Русия – обраха я“, продължи той.

Шефът на външното министерство обърна внимание на факта, че западната преса предпочита да не забелязва тази очевидност. “По някаква причина никой не говори за това. Къде е честната журналистика?”, коментира той.

“Сега предложихме доставките да се считат за платени не когато евро или долари пристигнат в “Газпромбанк”, а когато се конвертират в рубли, които вече не могат да бъдат откраднати”, обобщи Лавров. “Това е цялата история. Нашите партньори са добре запознати с това, че нищо не се променя за купувачите: те все още плащат в евро и долари сумите, посочени в договора, и след това се извършва преобразуването“, допълва Лавров.

“Случва се много просто нещо. Нашите пари бяха откраднати. Повече от 300 милиарда евро. Просто взети и откраднати! По-голямата част от сумата, получена за доставка на газ и петрол. Това стана възможно, защото, според вашите правила, Газпром беше принуден да държи пари в сметките си в западни банки.

И когато искаха да накажат Русия, взеха тези пари и ги откраднаха.

И сега ни казват „продължавайте да търгувате, както правехте, а парите ще останат при нас и когато поискаме, ще ги приберем отново в джоба си“. Ето причината.

Сега ние предложихме доставките да се считат за платени не когато евро или долари пристигнат в Газпромбанк, а когато се конвертират в рубли, които вече не могат да бъдат откраднати.

Това е цялата история.

Нашите партньори са наясно с това. За купувачите нищо не се променя. Те все още плащат в евро и долари сумите, посочени в договора. Преобразуването се извършва след това.

Но ние просто нямаме право да позволяваме на Запада да продължи с крадливите си навици пред собствения ни народ.

 

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар