Лавров обясни какво ще остане от Украйна след специалната операция

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Неизбежност и облекчение. Именно тези чувства е изпитал Лавров с началото на специалната военна операция на Русия. Това заяви шефът на външното министерство в интервю, разпространено в сряда. И в същото интервю той произнесе думи, след които мнозинството от руснаците изпитаха неизбежност и облекчение. Думи за бъдещата география на Украйна.

А географията ще бъде следната: „Това далеч не са само ДНР и ЛНР, това е и Херсонска област, Запорожка област и редица други територии, и този процес продължава, продължава последователно и упорито“. Може да видите вече какви са редицата други територии – Харковска област, Черноморския регион (Одеса, Николаев).

Тук си струва да се спрем на забележката на Лавров, че по време на срещата на преговарящите в Истанбул в края на март ситуацията по този въпрос е била значително различна, но сега „географията е друга“. Тоест Русия няма за цел завземане на територии, има цел за демилитаризация: „в смисъл, че няма да има заплахи за нашата сигурност, военни заплахи от територията на Украйна, тази задача остава“.

Но Западът принуждава Украйна да губи територия, като вкарва оръжия в страната. И никой не пита за мнението на украинците, както наскоро ясно обясни сенатор Клишас: „Украйна отдавна е загубила статута на суверенна държава и скоро ще загуби статута си на субект на международното право, всъщност това вече е така. Територията на Украйна е обект, предмет на преговори и това е пряка последица от противоконституционния държавен преврат”. Освен това, според Лавров, Украйна е “буквално възпрепятствана от всякакви конструктивни стъпки”.

И така, темата “география” ще бъде продължена. „Географските задачи“ на спецоперацията ще се отдалечат още повече от сегашната линия. Защото, както каза Лавров, „не можем да позволим в частта от Украйна, която Зеленски ще контролира или който и да е заместник, да има оръжия, които ще представляват пряка заплаха“ за териториите на Русия и онези републики, които искат сами да определят бъдещето си.

И още един важен момент. Ако на някакъв етап колективният Запад внезапно се опомни, заяви, че е прекалил и иска да възстанови отношенията с Русия, тогава не трябва да бъде отблъскван. „Но трябва да видим колко е полезно за нас това и едва тогава да реагираме.“

Лавров като цяло каза това, което всички вече чакаха и че това се случва, просто описа процесите. Но. Трудно се възприемаха термините денацификация и демилитаризация, които не са много ясни на обикновения човек. И хроничното забавяне в обяснението на такива „плашещи“ моменти като изтеглянето от Киев или Змийския остров или размяната на пленници за нацистите само увеличава безпокойството. Ами ако се предадат, изтеглят войските, споразумеят се за някаква митична „приятелска Украйна“ … И тези настроения са разпалвани в обществото от врага, използващ целия арсенал от методите за информационна война.

И сега, след думите на Лавров, можете да си поемете въздух – най-накрая едно от първите лица на държавата каза на глас: няма да има предаване на територии, ще остане само малко петно разоръжена „украинска“ Украйна, никакви споразумения. Неизбежно. Неминуемо ще бъде така, както ѝ е нужно на Русия. И това е облекчение.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар