Лавров определи като

Лавров определи като „безпрецедентно“ решението на София, Скопие и Подгорица

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руският външен министър Сергей Лавров определи като „безпрецедентно“ решението на България, Северна Македония и Черна гора да блокират преминаването на самолета на руска официална делегация през въздушното им пространство, с което бе осуетено планираното му посещение в Сърбия, съобщи ТАСС.

„Снощи и тази сутрин постъпиха много въпроси от медии за нашата реакция на безпрецедентното решение, което бе взето от няколко държави членки на НАТО, с което бе възпрепятствано посещението ми в Сърбия. „Случилото се, разбира се, е абсурдно и аз разбирам интереса ви към оценката на тези възмутителни действия“, заяви руският външен министър по време на пресконференция по актуални въпроси.


По думите му, Москва досега не е получила официални обяснения от държавите, които отказаха преминаването на самолет на руска официална делегация.

„Зная, че ще последват много обяснения, каквито досега не сме чули. Страните, които отказаха разрешение за полета, ще кажат, че така са им наредили от ЕС и НАТО. А те, на свой ред, ще обясняват, че държавите са взели сами решенията си.“, добави Лавров.

Руският външен министър определи като цинична позицията на Запада по отношение на правото на Белград да избира партньорите си, но допълни, че това не изненадва Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков от своя страна определи решението на трите държави като „враждебно действие“. Той подчерта, че подобни действия водят до проблеми с графика на дипломатическите срещи на високо ниво, но няма да попречат на Москва да продължи да поддържа контакти с приятелските страни.

От българското МВнР официално съобщиха, че решението за отказ на достъп до въздушното ни пространство за самолета на Сергей Лавров е в съответствие със санкционните режими на Европейския съюз срещу Русия и по-конкретно член 4д, параграф 1 от Решение 2014/512/ОВППС на Съвета от 31 юли 2014 г.

В допълнение, считано от 25 февруари 2022г., под номер 670 Сергей Викторович Лавров е включен в списъка с физически и юридически лица, обект на ограничителни мерки на ЕС, съгласно Регламент 269/2014 г.

 

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар