Лавров

Лавров отхвърли лъжите, че Русия е причинила глобалната хранителна криза

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руският външен министър Сергей Лавров отхвърли твърденията, че Москва е причинила глобалната хранителна криза по време на посещението си в Египет.

По-рано Русия пое отговорност за ракетната атака срещу пристанището на Одеса, докато Украйна се готви да посрещне тази седмица националния си празник – Деня на украинската държавност – на 28 юли.

В Кайро руският външен министър Сергей Лавров заяви, че продоволствените проблеми са започнали преди войната в Украйна вследствие от пандемията и проблемите в снабдителните вериги. След началото на така наречената „специална операция на руските войски“ тази криза е била изострена, заради „незаконните западни санкции срещу Руската федерация“, посочи руският външен министър.

Лавров приветства споразумението от Истанбул, но не защото ще отвори украинските пристанища в Черно море, а защото ще застави западните страни да премахнат пречките за износа на руско зърно.

Междувременно Русия призна, че стои зад ракетното нападение на пристанището в Одеса след обвиненията от Украйна и Запада, че застрашава постигнатото споразумение за износ на украинско зърно. Говорител на руското военно министерство обяви, че при удара е унищожена военна инфраструктура.

Украйна се подготвя да отбележи на 28 юли националния си празник за първи път. Президентът Володимир Зеленски заяви, че страната му ще празнува, въпреки всичко, защото, по думите му – украинците няма да бъдат пречупени.

„След всичко, което е преживял нашият народ, след всичко, което сме научили през вековете, украинците никога няма да се откажат от своята независимост“, каза украинският президент.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар