Лавров: САЩ фалират европейските си васали, но не спират да си купуват уран от Русия

Лавров: Ситуацията в света сега е още по-лоша, отколкото по време на Студената война

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Съединените щати отдавна използват долара като оръжие и светът постепенно се отдалечава от тази валута, осъзнавайки, че никой не е имунизиран от агресивната политика на Вашингтон. Това каза руският външен министър Сергей Лавров на форума „Примаковски четения“.

Той отбеляза, че Европа все още не е подкопала напълно репутацията си в очите на Москва, увери, че Русия няма да се примири с опитите на Запада да осигури собственото си благополучие за сметка на другите и сравни ситуацията в света с Епохата на Студената война.

Ето и основните теми в речта на Лавров:

За световната икономика
Съединените щати и техните съюзници провокират конфликти, включително по границите на Русия, и започват икономически войни, за да продължат да „осигуряват собственото си благополучие за сметка на другите“: „Западът с всички сили се опитва да запази останките от своето господство, прибягвайки до открито неоколониални методи, които предизвикват отхвърляне на световното мнозинство „.

„Доларът отдавна се използва като оръжие, икономическата взаимозависимост е уепонизирана (от англ. weaponize, т.е. използва се като оръжие) – това е англицизм, който става разбираем.“

Други страни преминават към национални валути и въвеждат алтернативни платформи за плащане, създавайки нови транспортни коридори и дистрибуторски вериги: „Нараства разбирането, че никой не е имунизиран от агресивните действия на Вашингтон и Брюксел.

Този процес не върви бързо навсякъде, но има причини за това: „Както Индия, така и Китайската народна република виждат, че самото напускане на тази система ще бъде лошо за техните икономики. Но постепенно там има отдалечаване от зависимостта от долара, платежните системи и веригите за доставки, които Западът изгражда.“

За отношенията между Русия и Европа
Русия няма и не може да има „никакви агресивни планове, никакви завоевателни планове“. Тя няма да затвори вратите „за трезвите играчи на историческия Запад“.

Европа подкопа репутацията си „много, много зле, може би все още не напълно“ и Москва ще „помисли десет пъти“ доколко възможните предложения за възстановяване на отношенията отговарят на нейните интереси.

Сега Русия трябва да мисли не за възстановяване на отношенията с Европа, а за това как да не зависи от действията на европейските политици, които са повлияни от САЩ.

За санкциите срещу руската федерация
Антируските санкции няма да изчезнат след края на конфликта в Украйна: „Трябва да направим всичко сами, за да няма нова прищявка, когато и ако искат пак да ни атакуват със санкции,  да не страдаме от това.“

Западните страни искат да спрат украинския конфликт, но не и да го прекратят: „Те искат да го прекратят тайно, да го замразят по хитър начин, да спечелят време, както беше в случая с Минските споразумения, за да въоръжат нацисткия режим отново в Киев и да продължат своята агресия – хибридна, нехибридна – срещу Русия“.

Представители на Съединените щати и Европейския съюз, които идват в централноазиатските държави с искания за прилагане на антируските санкции, „ унижават съответните страни“: „Това, според мен, е просто наглост“.

За многополюсния свят
„Небалансираният, несправедлив модел на глобализация, при който „златният милиард“ получи основни предимства, се превръща в нещо от миналото.

В различни части на света те все повече клонят към формулата „регионални решения на регионалните проблеми“: „От външните играчи се очаква да предоставят всякаква помощ на страните от съответните региони, а не да налагат рецепти отвън“.

В сравнение със Студената война
Ситуацията в света сега е още по-лоша, отколкото по време на Студената война: „По време на Студената война имаше проверки и баланси, имаше настроение сред великите сили да сдържат съперничеството в политико-дипломатическа рамка. Нито от САЩ, нито от Съветският съюз такива тревожни оценки за случващото се не бяха видими и не бяха изразени толкова сериозни опасения за тяхното бъдеще, физическо бъдеще (както сега – бел. ред).“

За международните организации
По време на своето председателство на БРИКС през следващата година Русия възнамерява да направи всичко, за да гарантира, че организацията ще укрепи позициите си на международната сцена и ще играе „все по-важна роля във формирането на справедлив световен ред“. Той ще организира задълбочен преглед на препоръките относно общите платежни системи в рамките на БРИКС.

„Важно е да се премахне историческата несправедливост, възникнала след завършването на процеса на деколонизация и появата на много десетки на млади суверенни държави“.

Невъзможно е „да се разглежда с оптимизъм съдбата на организации, доминирани от Съединените щати и техните съюзници“, Съветът на Европа и ОССЕ „вманиачено се превръщат <…> в чисто маргинални структури“.

Източник: ТАСС


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар