Лагард: Влизането на Хърватия в еврозоната показва, че еврото е привлекателна валута – България в ЕС – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард каза, че най-новият член на валутния съюз – Хърватия доказва, че еврото има трайна привлекателност.

„Хърватия работи усилено, за да стане 20-ият член на еврозоната и успя. Това показва, че еврото е привлекателна валута, която носи стабилност на своите членове“, се посочва в неделно изявление на Лагард, цитирано от Блумбърг.Страната на Адриатическо море с 3,9 милиона жители, белязана от война преди едно поколение, току-що завърши своята трансформация и стана последната държава, която се присъедини към най-голямата валутна зона в света. Това също така означава, че Управителният съвет на ЕЦБ се увеличава до 26 членове, като гуверньорът на Хърватската национална банка Борис Вуйчич се присъединява към редиците на тези, които определят лихвената и парична политика на еврозоната.


Две други кандидатки за еврото обаче не са толкова щастливи. Кандидатурата на Румъния за членство е възпрепятствана от вътрешни кавги. България, най-бедната страна в ЕС, пък иска да се присъедини през 2024 г., но предпазливите европейски служители не са убедени, че нейната икономика и банкова система са готови за еврозоната, посочва още Блумбърг.

В крайна сметка приемането на еврото всъщност е условие за присъединяване към ЕС, въпреки че Чехия, Унгария, Полша и Швеция не изглеждат заинтересовани. Дания, която постигна отказ от присъединяване преди зората на валутата, също не помръдва.

„Само шест държави членки на ЕС, с изключение на Дания, не са членове на клуба“, посочи Лагард отделно в интервю за хърватския вестник Jutarnji list, публикувано в събота.

„Ако им трябва повече време, това е добре. Когато изпълнят критериите и пожелаят да се присъединят, ще се радваме да увеличим броя на страните от еврозоната“, добави шефът на ЕЦБ.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар