Урсула

Лайен предупреди: Европа трябва да е готова за най-лошия сценарий с пълно спиране на руския газ

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви пред агенция ДПА, че „Европа трябва да бъде подготвена за най-лошия сценарий“, визирайки възможността за пълното спиране на доставките на руски газ.

Тя посочи, че единният блок трябва да е готов за този момент, който може да настъпи рано или късно, като същевременно добави, че за смекчаване на последствията от този сценарий Европа трябва да спести 15% от потреблението си на газ до март следващата година.

Този процент представлява общо 45 милиарда кубически метра газ, отбеляза шефът на ЕК и добави, че целта е най-късно до 2027 г. „да сме независими от вноса на руски газ“.

Тя също така призова европейските страни, които не са зависими от руския газ, да покажат солидарност с онези, които са принудени да полагат усилия за запълване на газовите хранилища.

Изявлението на Фон дер Лайен пред ДПА е факт преди насрочената за утре извънредна среща на енергийните министри на Европейския съюз. Нейните коментарите идват на фона на критиките, изразени от редица страни членки, включително Испания, Португалия и Гърция, относно предложения от Комисията план за намаляване потреблението на газ с най-малко 15 на сто между 1 август тази година и 31 март година. Фон дер Лайен обаче изрази увереност, че предложенията ще получат одобрение.

В интервю през уикенда Фон дер Лайен, че руският президент Владимир Путин няма да успее с изнудването на енергийните компании и подчерта, че никой в Европа няма да мръзне тази зима.

Седмица по-рано еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон каза, че икономиите на газ в блока досега са били за едва 5%.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар