Бедност

Латвия е шокирана от цената за антируските санкции

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Латвийските предприемачи и население си късат косите – арматурата, дървата за огрев и горивата поскъпнаха в пъти. В резултат на това страната беше изправена пред масово спиране на строителството, проектите за саниране на жилища и недостиг на средства за подпомагане на бедните.

Като изход се предлага въвеждането на извънредно положение – да се разреши кражбата на руска собственост.

Миналата година, когато започна енергийната криза в региона и цената на отоплението на дома се увеличи рязко, интересът към изолацията на жилищата се увеличи значително в Латвия. Сега обаче се оказва, че изолацията вече е твърде скъпа.

По данни на финансовата институция “Алтум” само през първите три месеца на тази година процесът на саниране в Латвия е спрян за 28 блока. В деветнадесет случая причината е отказът на строителната фирма да сключи договор, а в седем случая жителите сами са гласували за спиране на проекта.

И се очаква това да е само началото. Така през последните седмици тринадесет жилищни сгради в Лиепая, които се управляват от “Домоуправител на Лиепая“, отказаха да изпълнят проекти за изолация. Изолацията на тринадесет жилищни сгради, управлявани от “Рижки домоуправител” вече е класифицирана като високорисков проект.

Основните причини за отказ от изолация са бързо покачващите се цени на строителството, липсата на необходими материали на пазара и в резултат на това поскъпването на работата или общата загуба на интерес на строителите към този тип проекти. С намаляването на платежоспособността на населението става все по-трудно да се сътрудничи с банките по въпроса за получаване на заеми, необходими за саниране.

Този проблем се наблюдава не само в областта на изолацията, но като цяло в цялата строителна индустрия. Сергей Гриднев, ръководител на строителната компания “Тилтс”, каза: „Новите цени, които строителите представят на клиентите на съоръженията, разбира се, са зашеметяващи. Според мен, тези цени няма да дръпнат клиентите. Следователно строителният пазар – а тази индустрия е един от локомотивите на латвийската икономика – е под заплаха от колапс. Наскоро ние вече изпратихме нашите предложения до клиенти на шест проекта и само един влезе в преговори с нас. Останалите мълчат. Какво следва? Ние също няма да работим за наша сметка, защото по нашите разчети арматурата струва 600 евро, а сега цената му е 1600! Ако по-рано приемаха доплащане, сега всички искат 100% предплащане. Тоест нищо добро не ни предстои“, отбеляза Гриднев.

По думите му цената на метала рязко се е повишила. „И не само, че стана по-скъп, като например арматурите, някои материали просто не се предлагат за никакви пари. Купувахме основно в Русия, Украйна и Беларус. Украйна, разбира се, беше „разорана“, а по отношение на Беларус и Русия – санкции. Според мен яснота по отношение на строителния сезон ще дойде в най-близко бъдеще. Ако клиентите не потвърдят новите цени, спираме проектите”, каза бизнесменът.

Той допълни, че сега колегите му се опитват да изградят нови вериги за доставки – вече от страните от ЕС. „Ето един прост пример: няма арматура – свързахме се с една италианска фабрика. Отговарят ни: „Какво искате – ние вземаме руда от Украйна, а газ – от Русия“. Газът, както се казва, е само за домакинствата, затова им спряха топилните пещи. Разбира се, търсим други варианти в други държави. Китай, например. Вярно е, че тук китайските арматури трябва да бъдат сертифицирани според европейските стандарти. Може от Турция. Но не можеш да докараш камион от там. Тоест е необходимо да се формира кораб – 10-15 хиляди тона. Значи трябва да съберем 20-25 милиона евро и да платим. Кой има такива свободни пари? Малко вероятно е някой да има “, обобщава бизнесменът.

Гриднев се пита: какво би могла да направи държавата в тази ситуация? „Да потвърди цените,защото основните обекти са държавни и общински. Тогава всичко ще продължи… Пазарът работи много добре – всичко ще се възстанови бързо… Разбира се, бизнесът ни ще продължи и при най-лошия сценарий – ние сме на пазара повече от тридесет години. Но въпросът е в какъв вид ще бъде запазен? Днес при нас работят около 500 души. Ако пуснем 400 и оставим 100, можем да живеем с тези сто. Но тези 400 ще станат тежест за държавата – те ще трябва да получават помощи”, казва Сергей Гриднев.

Според него сега е необходимо да се въведе извънредно положение в Латвия.

„Защото правителството бездейства поради всякакви формалности. Днес всички стъпки трябва да бъдат съгласувани със Сейма. Това значително удължава процеса, необходимо е да се въведе извънредно положение поне до юли, така че пет-шест министри да управляват цялата тази ситуация в строителния бранш. Да вземем този пример: имаме компания, наречена “Северсталат” (латвийско-руско съвместно предприятие), която е доставила 80 000 тона арматура, която е на склад. Не могат да я продадат, заради санкциите. Така че национализирайте тази арматура и я продайте – ще я купим. Все пак войната продължава, Русия няма да се отнася добре с нас. Защо не се вземат такива мерки? Е, тази арматура ще лежи в склада шест месеца – тогава какво? Всички ние наистина се нуждаем от това през тези шест месеца. Това би било добра подкрепа за нашите строители“, завърши специалистът.

Интересно е колко бързо принципите на частната собственост бяха забравени в „демократична“ Латвия – и то не само от лидерите на тази държава, но и от местните граждани. За тях да национализират и да отнемат чуждото вече е в реда на нещата, защото „война“. Освен това ЕС наложи антируските санкции, а не обратното.

Докато строителите търсят начини да решат проблемите си, жителите на Латвия се готвят за рязко увеличение на разходите за отопление. Знаменателно в това отношение беше изказването на кмета на град Резекне Александър Барташевич. Той каза, че започналата газова криза в ЕС ще доведе до няколкократно увеличение на парното. В тази връзка общинското предприятие трескаво търси алтернативни източници на топлина. Сега жителите на Резекне възлагат всичките си надежди на дървените пелети. Но според Барташевич трябва да се има предвид и че те също стават по-скъпи.

За жителите на Резекне парното ще струва 198,13 евро за мегаватчас – с такава нова тарифа се съгласи държавната комисия за регулиране на обществените услуги. Съответно тарифата ще се увеличи с 4,5 пъти. През април жителите на града все още консумираха топлина по старата тарифа от 42 евро. „Ясно е, че основният компонент на тарифата в Резекне, както във всяко предприятие, е горивото. То представлява 81% от тарифата. Цената на горивата се повиши, тарифата също“, цитира простата си аритметика Барташевич. Така, според кмета, жителите ги очакват тежки времена.

„Оцеляването в началото на следващия отоплителен сезон може да се окаже още по-трудно“, каза Александър Барташевич. По думите му един от възможните варианти е топлинна енергия да се доставя само на къщи, намиращи се в тези райони, където се получава от котелна централа, която гори пелети. И тогава тарифата може да бъде само 96 евро.

„Не знам какво ще се случи през юни. Ако цените на газа останат същите, е напълно възможно цената на дървените пелети да продължи да расте. Защото се качва и за газа. И ако по предишното споразумение използвахме пелети на цена от 11 евро за мегаватчас, сега плащаме 39 евро. Повече от три пъти. Вече броим! Не 5-10% увеличение на цената на горивото, а два-три-четири пъти! И искам да отбележа, че това не е положението в един-единствен град Резекне, това е положението в цяла Латвия“, предупреди кметът.

На фона на всичко по-горе, не е изненадващо, че в сравнение с миналата година дървата за огрев в Латвия са поскъпнали с един и половина до два пъти. Причините са същите – спиране на търговията с Русия, Беларус и Украйна и в резултат на това покачване на цените на суровините и повишено търсене на енергия.

„Голямо предприятие в района на Ропажи също продава дърва за огрев. Тук казват: от една страна, ситуацията на пазара на дърва за огрев е отлична – всеки има нужда от дърва за огрев, те растат като цена. Но, от друга страна, това е ужасно, защото за много купувачи дървата за огрев стават златни. Два кубика брезови дърва за огрев миналата година струваха около 120 евро, тази година вече са почти два пъти по-скъпи“, казва Галина Солодовник, журналист от Латвийското радио.

Тя разговаря с Юрис Никушин, ръководител на отдела за качество в дървопреработвателна компания „Имам служители, които продават дърва за огрев. И бабата се обажда – редовен клиент – и тя наистина почти плаче в телефона “, споделя Никушин. Според него има няколко причини за поскъпването: цената на суровините се е увеличила значително (увеличение до 100%), както и на електроенергията – с 40%.

„Мисля, че един от най-големите фактори е, че руският, белоруският и украинският пазар са затворени. Едва сега усещаме специфичната тежест на тези пазари. Това започват да се разбират и от нашите клиенти от Скандинавия, Англия, Америка, защото те също са закупували дърва за огрев от тези страни. Свързват се с нас, но вече имаме достатъчно клиенти. Ние не можем физически да произвеждаме това, което тези три страни произвеждат“, казва Янис Славиетис, член на борда на дървообработващата компания “Рауд Експорт”.

Експерти припомнят, че една от артикулите за износ на Латвия е продажбата на дървен материал и сега се опасяват, че може да има недостиг на суровини. „Нашата държава трябва да помисли, да речем, може би, за забрана за износ , смята Никушин.

Социалното министерство подготвя допълнителни инструменти за подкрепа, за да помогне на латвийците да се справят с високите цени на топлината през следващия сезон. Но те честно предупреждават, че парите няма да стигнат за всички.

Министър Гатис Еглитис съветва: „Няма да можем да помогнем на всички, така че хората в страната трябва да се подготвят за факта, че сметките ще бъдат по-високи. Може би трябва да пестите.“ На въпрос колко пари ще са необходими на държавата, за да компенсира покачването на цените в различни области, Еглитис отговори: „Ще са необходими поне 70 милиона допълнителна подкрепа за различни инструменти за подкрепа”. Но тогава възникна въпросът за други уязвими групи от населението, например за семейства с деца. Кой ще се грижи за тях?

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар