Латвия конфискува Дома на Москва в Рига

Латвия конфискува Дома на Москва в Рига

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Латвийският парламент реши държавата да си върне собствеността върху сградата в латвийската столица, където се помещаваше Домът на Москва, а преди това беше ползвана от руския културен център, защото институцията е била “пропаганден” инструмент, използван от Русия, за да упражнява своето влияние, предаде Франс прес.

Домът на Москва, спонсориран от общината на руската столица за насърчаване на “културното и икономическо сътрудничество” между Москва и Рига, беше затворен през март 2022 г., след нахлуването на Русия в Украйна.

След гласуването в парламента Домът на Москва отново ще стане собственост на министерството на транспорта на Латвия, бивш собственик на сградата, добавя БТА.

В изявление латвийският парламент смята, че Домът на Москва е “инструмент на външната политика на Русия, с помощта на който тя умишлено разпространява пропаганда, оправдаваща своите агресивни действия и прокремълски интерпретации на историята”.

Президентът на Латвия Едгарс Ринкевичс заяви, че е “уведомил” украинския си колега Володимир Зеленски за това решение.

Вотът на депутатите в Рига предизвика възмутена реакция от руското посолство в Латвия, което го определи като “държавна кражба”.

“Това безпрецедентно враждебно поведение няма да остане без отговор”, казаха от посолството на Русия.

Латвия, бивша съветска република, сега член на НАТО, е силен съюзник на Украйна. Нейните отношения с Русия се влошиха бързо след руската инвазия в Украйна.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар