Латвия, Литва и Естония треперят, че Кремъл щял да им прати мигранти от Сомалия, Йемен, Ирак, Сирия и Афганистан

Латвия, Литва и Естония треперят, че Кремъл щял да им прати мигранти от Сомалия, Йемен, Ирак, Сирия и Афганистан

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нарастващият брой на търсещите убежище, пристигащи на източната граница на ЕС, принуждава балтийските страни да обмислят затваряне на границите с Русия поради опасенията, че Кремъл използва отчаяни хора, за да създаде миграционна криза на континента, пише POLITICO.

Латвия, Литва и Естония са все по-разтревожени, след като миналата седмица Финландия затвори всички свои гранични пунктове с Русия за две седмици, след като в скандинавската държава влязоха нелегални мигранти от засегнатите от кризата страни от Африканския рог (Сомалийския полуостров, бел.ред) и Азия.

Латвийското министерство на вътрешните работи заяви пред POLITICO, че Рига „в момента не планира да затвори напълно границата с Русия и Беларус“, но разкри, че служителите „внимателно следят по-нататъшното развитие на ситуацията с потоците от нелегална имиграция. Ако ситуацията се промени радикално и застраши сигурността на страната, не е изключено Латвия да затвори напълно и източната си граница„.

Естония и преди е заявявала, че се подготвя за потенциално нарастване на броя на бъдещите мигранти, които се опитват да преминат в ЕС през Русия, и в отговор може да затвори границата. Миналата седмица финландски министър заяви пред „Политико“, че някои от най-често срещаните страни на произход включват Сомалия, Йемен, Ирак, Сирия и Афганистан, тъй като Русия използва мигрантите, за да извършва „преднамерени, цинични, хибридни действия“.

Финландия, Естония и Латвия са единствените три държави от ЕС, които граничат с континентална Русия, и макар че след като руският президент Владимир Путин започна пълномащабната си инвазия в Украйна, бяха наложени санкции върху редица стоки, те продължават да служат като търговска и пътническа артерия.

Високопоставен литовски правителствен служител, пожелал анонимност, потвърди, че балтийската страна внимателно наблюдава собствената си граница с руския ексклав Калининград „и ще реагира, ако има някакви промени„, пише още Политико.

„Подкрепяме решенията на Финландия, изложена на хибридна атака, организирана от Русия“, добави служителят.

НАТО предупреди, че „Русия използва миграцията като инструмент за оказване на натиск върху други страни в Европа“ след решението на Финландия да се присъедини към трансатлантическия военен съюз.

Кремъл отрича да насърчава мигрантите без документи да се опитват да преминат границата, но финландските гранични служители твърдят, че руските им колеги са помагали на хората по време на пътуването и дори са затваряли контролно-пропускателните пунктове зад тях, за да предотвратят връщането им.

През 2021 г. съюзникът на Москва Беларус беше обвинен в подобна тактика, след като пусна десетки полети от страни като Сирия и Ирак, помагайки на мигрантите да пресекат нелегално границата с Полша.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар