ЛГБТИ общността с призив към държавата и партиите – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Тази събота, 12 юни, предстои провеждането на четиринадесетия София Прайд. Прайдът е вече традиционно за София събитие. Шествие за права, включващо хората от ЛГБТИ общността, техните близки и приятели и всички граждани, споделящи убеждението, че хората имат равни права.

През изминалите две седмици събитията, предвидени в програмата на прайда, бяха до едно атакувани от враждебни групи млади мъже, които обиждаха събралите се хора, заплашваха ги, облепяха пространствата с обидни плакати и стикери, замеряха ги с яйца, чупиха знамена и други.

Бяха повредени също така редица билборди в столицата, информиращи за датата на предстоящия София Прайд.

Паралелно с тези събития през последните дни започна клеветническа кампания, обвиняваща организаторите на София Прайд в “пропаганда на педофилия”. Разпространяват се агитационни материали, твърдящи, че ЛГБТИ хората “искат децата ви”. Разпространено беше и отворено писмо, твърдящо, че общността работи за легализиране на педофилията и насилието над деца, както и за “да учат в детската градина как се мастурбира от 0 до 4г възраст по препоръка на СЗО и УНИЦЕФ”.

Организаторите на София Прайд и фондация “Сингъл Степ” са предприели необходимото пред органите на властта за установяване самоличността на извършителите на посочените правонарушения и предотвратяване на други такива. След установяването им, ще предприемем всички необходими правни действия.

Към настоящия момент институциите обаче са безмълвни, а единственият политически субект, който взе отношение към случващото се, е Зеленото движение.

Целта на всички тези акции е хората, които биха се включили в София Прайд, за да подкрепят ЛГБТИ общността, да бъдат сплашени.

Целта е гласовете, които биха се изказали в подкрепа на нашата общност, да бъдат разколебани.

Целта е да повярваме, че една ултра националистическа формация, която не успя да влезе в 45-ото Народно събрание, някак е успяла да превземе умовете и сърцата на мнозинството от нашите съграждани.

Ние не вярваме в това.

Уважаеми госпожи и господа,

Организационният комитет на София Прайд остро осъжда серията правонарушения, включително евентуални престъпления, извършени през последните три седмици и насочени срещу ЛГБТИ общността и срещу събития, част от културната програма на прайда.

Това обаче е крайно недостатъчно, за да получи обществото ни еднозначен сигнал, че насилието, заплахите, вандализма и разпространяването на фалшива информация, целяща всяване на омраза към определена група хора, са не само незаконни, но и човешки неприемливи действия.

Вие – представителите на основните действащи в държавата ни институции – президентство, министерски съвет, съдебна власт, местна власт, както и всички публични политически лица – носите пряка отговорност да уверите всеки един български гражданин, всеки човек, попаднал на териториторията на тази държава, че никой няма право да заплашва живота му; че никой няма право да го унижава, да подлага на съмнение неговото човешко достойнство и права; че всяко насилие и агресия ще срещнат най-строгия отпор на закона.

Вие сте гласовете, които трябва да се изправят срещу формализираната омраза; срещу насилието и безнаказаната саморазправа; и не на последно място – срещу политическия ПР, плащан с безопасността, спокойствието и свободата на една група български граждани.

В Конституцията на Република България пише, че всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.

Време е да осъдите всички хомофобски и трансфобски противоправни прояви от последните седмици. Време е да се ангажирате с диалог с ЛГБТИ организациите и да започнете борба с престъпленията от омраза.

София Прайд ще се изправи срещу пропагандата на омраза, хомофобия и трансфобия на 12 юни!

За контакти:

Радослав Стоянов, Български хелзинкски комитет, 02 944 0670

Лилия Драгоева, фондация Билитис, 0883 309 641

Симеон Василев, фондация ГЛАС, 0882 886 410

Венета Лимберова, ЛГБТИ организация Действие, 0888 792 699

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар