Левите в Германия смутени от позиция на БСП

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Според тях Корнелия Нинова и патриотите използват Истанбулската конвенция за партийни битки

Българската социалистическа партия е единствената лява партия в Европа, която се противопостави на подписването на Истанбулската конвенция, защитаваща жените от домашно насилие.

При това отпорът в София идва изненадващо за останалите партии, тъй като преди това партията гласува конвенцията в Брюксел още през май миналата година.

Подробен коментар за това публикува шефката на бюрото на фондацията на германските социалдемократи „Фридрих Еберт” в София Хелене Кортлендер.

В списанието на лявата фондация IPG тя описва възникнал конфликт между лидера на ПЕС Сергей Станишев и председателката на БСП Корнелия Нинова, като отбелязва, че доскоро БСП не е имала възражения срешу конвенцията, но след атаки от страна на Обединените патриоти и остра позиция на църквата, БСП е сменила изненадващо позицията си.

„Предмет на Конвенцията е насилието над жените и срещу домашното насилие – проблем, с който България също би трябвало да се занимае наложително. БСП досега винаги е била защитник на правата на жените в България. Трудно може да се прецени дали Нинова следва кампанията на патриотите или само нейните консервативни избиратели в селските райони. Очевидно председателката на БСП е действала самостоятелно и без да съгласува със своята партия, във всички случаи не и с нейните представители в Брюксел. Не само депутатите от БСП в Европейския парламент гласуваха за Конвенцията през май миналата година. На заседанието на Изпълнителното бюро на БСП на 13 януари в София пристигна бившият министър-председател от БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев, за да агитира за Конвенцията. Отношенията между Станишев и Нинова са обтегнати, на заседанието на Бюрото се стигна да сблъсък, в който надделя Нинова. БСП не желае да подкрепи ратификацията на Истанбулска конвенция в Българския парламент”, пише Кортлендер в анализ, озаглавен „Сексът, църквата и Европредседателството”.

Според нея с кампанията си патриотите са успели да надвият над премиера Борисов, което ще го засегне много, тъй като за разлика от другите си колеги в Източна Европа „той е убеден проевропеец”.

„Въпреки че българите гледат към Европа и очакват от Европейския съюз икономически растеж, край на корупцията и по-висок жизнен стандарт, особено по-възрастното поколение в културно отношение е по-близо до Русия на Путин”, отбелязва статията. Според авторката Корнелия Нинова най-вероятно ще успе да вбие клин в управляващата коалиция, а борбата с домашното насилие е станало жертва на партийни сметки.

„ Може би тази дискусия идва в неподходящ момент и със сигурност с неподходящ знак, защото тонът ѝ се определя от десните радикали. България обаче трябва да се пребори със себе си, ако желае да бъде в Европа”, пише Кортлендер.

източник

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар