Левски и Ботев били масони

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Интересни нови факти за Васил Левски и Христо Ботев изнесоха професорът по социология Евгений Сачев, младият историк Иван Тренев и колекционерът Александър Алексиев.

 

В книгата си „Ролята на масонството в борбите за освобождение на българите от Османско иго“ те защитават тезата, че Апостола на свободата, Христо Ботев, Георги Раковски, Захарий Стоянов, дори Иван Вазов са били масони.

Според интригуващото четиво Левски е станал масон през 1861 г.

„Не случайно именно тогава той пише в своите писма, че се е клел за отечеството през лето 1861. Освен това има документи в архиви, свързани с масонската дейност, че на 3 март същата година Левски е приет в Цариградската ложа „Ориент Изток“. В нея наред с българите са членували и гърци, арменци и османци. Гарант на Васил Иванов Кунчев в ложата става онзи, който е толкова сатанизиран у нас като предател – Иванчо Хаджипенчович. Реално в онези години младобългарите и младотурците заедно са работили за свалянето на омразното османско иго“, обясни пред проф. Евгений Сачев. По думите му два-три месеца Апостола на свободата е живял в къщата на Хаджипенчович на остров Халки, сега част от Истанбул, пише “Телеграф”.

Конспиративната книга разкрива още и съдбата на родния шпионин – предтеча на Джеймс Бонд – Теофан Райнов. Той е син на Райно Попович, един от най-значимите възрожденски учители. Теофан успява да се внедри в така наречения „Черен кабинет“ на Османската империя, но става двоен агент и работи за интересите на свободна България.

Книгата представя 250 нови фототипни документа, като портрети, протоколи, писма. За първи път може да се видят ножът на Стефан Караджа, столът, на който Левски е подстриган за монах. Сред тях е и уникална снимка на Христо Ботев с Никола Славков и Иван Драсов след масонски ритуал с революционна, но и езотерична символика. Фотографията показва кръгла маса с череп и сабя и обърнатото бомбе на пода на Ботев.

Интригуващата книга, която със сигурност ще предизвика доста полемики, гради и още една сензационна хипотеза. Според нея Дякон Левски е предаден от Величка Хашнова – щерка на поп Лукан Лилов от Ловеч. „Това не е предателство, а опит да се спаси останалата част от организацията, тъй като архивът е бил съхраняван именно при Хашнова“, казва проф. Евгений Сачев.

Раковски- един от най-уважаваните масони

Малко след Браилските бунтове от 1842 г., осъден на смърт от румънските власти, Георги Раковски бяга в Марсилия. Там среща италианския философ и политически активист Джузепе Мацини, за когото се смята, че е бил масон.

Италианският демократ е убеден че Френската революция е допринесла за индивидуалните свободи в Европа, ала за да постигнат национална свобода, народите се нуждаят от нова революция. Затова Мацини създава организацията „Млада Италия“, която се бори за независимостта на страната му от австрийците. Постепенно идеята му завладява цяла Европа и се мултиплицира в „Млада Европа“, „Млада Германия“, „Млада Швейцария“, „Млада Полша“. По този модел родните поборници Иван Касабов, Димитър Ценович, Киряк Цанков и Иван Кършовски основават в Букурещ „Млада България“. Всички тези организации отразяват идеята на Мацини, че в по-далечно бъдеще Европа би могла да се превърне във федерация, управлявана от общо федерално събрание. Под негово влияние Раковски създава своята легия в Белград. След време легията му е разтурена, но остава идеята за единен съюз, който да обедини поробените балкански народи.

“Познавам тези факти от биографията на Раковски и изведнъж попаднах на документ, който ги потвърди. Това, което историците ни от времето на соца упорито премълчаваха излезе наяве – Раковски е бил масон!“, разказва за адв. Христо Раев, който открил книга със съчиненията „Разсъждения връх франкмасонската същност за човещина“ и „Ценностите на живота“, написани от Раковски.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар