Лекарите настояват да няма лимити за изследванията за коронавирус – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Лекарите настояват да няма лимити за изследванията за коронавирус

Болница Токуда

Предложението ни антигенните тестове да се признават официално за регистриране на болните с коронавирус не се случи. Личните лекари ще могат да издават направления за скъпите PCR тестове. Настояваме да няма лимити за пакета изследвания, които се правят на пациентите със симптоми на COVID-19заявиха от Лекарския съюз на пресконференция.

Искаме гражданите да бъдат тествани, когато имат симптоми, клиничните пътеки да имат код за лечение на ковид, да не се изисква PCR тест за влизане в болница, ако пациентът е диагностициран извън нея. Да се либерализира изискването за брой специалисти в ковид отделенията, защото е ясно, че пулмолози и инфекционисти не достигат в системата”, обяви председателят на организацията д-р Иван Маджаров.

Чудесно е да имаме нещо близко до локдаун, но ефектът щеше да е десетки пъти по-голям, ако антигенните тестове масово бяха влезли в ход”, коментира д-р Маджаров, цитиран от offnews.bg

Анексът към договора с НЗОК, който трябва да регламентира работата на общопрактикуващите леркари в условията на пандемия, се бави. Лекарите недоволстват, че липсва гъвкавост от страната на Касата в момент, когато трябват бързи решения.

От БЛС негодуват, че в анекса няма фиксирана цена за PCRкакто и че все още няма възможност за електронни направления. Според тях обещаната електронна рецепта, която трябва да влезе в сила от 11 декември, също е под въпрос. Лекарите се изказаха и против “зелените коридори”, които определиха като безсмислени и създаващи повече напрежение, отколкото улеснение и безопасност. А решението за ковид зони в поликлиниките намират за закъсняло.

В Лекарския съюз обсъждат възможността да поискат оставки на ръководството на НЗОК.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар