Лекарите – освен знания, трябва да имат морал и щипка човещина

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Адвокат Тодор Кръстев коментира смъртта на 7 годишната Кристин:

За съжаление още две думи по случая с детенцето Кристин. Ето сега излиза информация, че от Спешна помощ не са положили и минимални усилия за реанимация на детето, когато са отишли на място.

Оправданието на лекаря от Спешна помощ е, че е неговата задача е била да закара детето по най бърз начин до най-близкото здравно заведение. И проф. Балтов по бтв – директор на “Пирогов” потвърждава, че поведението му е било правилно и адекватно. Потресох се от тази криворазбрана професионална солидарност.

Да спасим колегата, а то детето, така или иначе вече си е заминало. Цинизъм е това, публичен цинизъм. Та, като един лаик се питам: Ако задачата на Спешна помощ е да те транспортират до най-близката болница, за какво по дяволите в линейките трябва да има и лекар. Достатъчен е само един шофьор, в допълнение може и един санитар, който да помага при носенето на болния. Не знам дали разбират тези които се мятат да защитават този “лекар”, колко нелепи са тезите им и подобни оправдания. Може състоянието на детето да е било неспасяемо, но дълг на лекаря е било да направи всичко възможно за да го спаси, или поне да облекчи страданията му. Елементарна човещина изисква на умиращ болен дори да му хванеш ръката. Да му кажеш две думи. Да му вдъхнеш сетен кураж.Та, те са пътували близо половин част до болницата – половин час, при който той най-спокойно, невъзмутимо и отвратително се е возил при шофьора на линейката, докато детенцено е умирало отзад в ръцете на виещата от мъка и ужас баба. Как не му трепна нещо на този “лекар”.

Не знам. Трудно ми е да пиша такива неща, но са факт. Знам, че във всяка професия има хора, които не са за там. Но по обясними причини това е най-болезнено при медиците. Защото при тях грешката значи живот, или по-точно лишаване от живот. Затова, освен знания в тази професия трябва да има и много, много морал, а и щипка човеколюбие. Морал – тази позабравена категория в наше време.
Бог да прости детенцето…

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар