Лекари съветват: Направете си профилактични прегледи, ако сте изкарали COVID-19 – Здраве

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пациентите, прекарали коронавирус, е желателно да преминат профилактични прегледи, съветват лекари, предаде БНР. При обостряне на специфична симптоматика, свързана със сърцето и съдовата система, задължително трябва да се потърси специалист.

Коронавирусът може да доведе след себе си усложнения на други органи и да засегне сърдечно – съдовата система. Задухът след ковидинфекция е нещо обичайно, посочва д-р Мариана Контева, началник сектор “Инвазивна кардиология” в болницата “Дева Мария”. Ако той продължи, трябва да се потърси специалист, категорична е тя:

“Един по-дълго протичащ задух и умора, след ковид инфекция, е добре да бъде насочен към специалист за консултация, защото ние се сблъскваме наистина с много тежки, масивни белодробни емболии. Които, без специфично лечение, не могат да бъдат преживени. Всеки един симптом или лечение, което трябва да бъде предписано, трябва да бъде предписано индивидуално, на конкретния човек, от конкретния специалист. Тоест – една такава масова практика – всички пием аспирин, всички си бием хепарин, не е подходяща. Даже е опасна и вредна”, поясни Контева.

Повече от 80% прегледаните пациенти след коронавирус се оказаха здрави, но тази сигурност ще им даде и по-стабилна психика, категорична е Мариана Контева. И обобщава – задължителен преглед от специалист при симптоматика, дори човек да е с ковид в момента. А след прекарано заболяване – да се посети общопрактикуващ лекар, вътрешни болести, кардиолог и пулмолог, ако се наложи – и съдов хирург.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар