Лекарят на годината доц. Александър Оскар източил 178 000 лв. от НЗОК

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Началникът на Очната клиника в Александровска болница доц. Александър Оскар, който през ноември м.г. получи Голямата награда „Лекар на годината“ на Българския лекарски съюз, е източил стотици хиляди левове от НЗОК, отчитайки фалшиви документи за фиктивни прегледи, хоспитализации и манипулации.

 

Това е установила проверка на Столичната здравна каса през август, съобщи специализираният сайт Скенер.нюз.

От пресцентъра на здравната каса уточняват, че в момента доц. Оскар обжалва наложеното му наказание – да върне 178 000 лева, повече да не работи с НЗОК и да не извършва амбулаторна дейност.

В понеделник предстои произнасяне на арбитражната комисия, след което всички факти ще бъдат изнесени пред медиите и обществото. Арбитражът обаче ще постанови не дали доц. Оскар е извършил установените вече измами, а дали наказанието от касата е съизмеримо със санкцията.

Офталмологът не е коментирал случая.

Според Скенер.нюз в аферата с фалшивите отчети за извършени прегледи и мними хоспитализации е замесен и шефът на поликлиниката на „Александровска“ д-р Чавдар Еленков, на когото също е наложена глоба.

В края на май т.г. доц. Александър Оскар подаде оставка от Съвета на директорите на Александровска болница, като изтъкна, че не е съгласен с начина на управление на лечебното заведение от страна на изпълнителния директор проф. Борис Богов.

 

Доц. Оскар, който е и председател на дружеството на евреите в България „Шалом“, стана известен не с лекарските си умения, макар да е лекар на годината за 2020-а, а заради скандала, който забърка в Александровска болница, приипоомня Скенер.нюз.

Веднага след като бившият директор на лечебното заведение проф. Костадин Ангелов вече не беше здравен министър, офталмологът – към този момент член на Борда на директорите, започна кампания срещу него и цялото ръководство на болницата. Нито едно от твърденията му не беше доказано от прокуратурата, вътрешния одит на МЗ и АДФИ, но „калната“ му атака срещу проф. Ангелов и проф. Борис Богов стана повод последният да бъде уволнен от служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

В аферата с фалшивите отчети за извършени прегледи и мними хоспитализации е замесен и шефът на поликлиниката на „Александровска“ д-р Чавдар Еленков, на когото също е наложена глоба. В момента и двамата са сред приближените на новия директор д-р Атанас Атанасов, като доц. Оскар не успя да спечели конкурса отново да е член на борда и беше назначен за съветник на директора, като продължава да ръководи и Очната клиника в лечебното заведение.

Скенер.нюз пита дали сега Мая Манолова от ИБГНИ и Атанас Атанасов от ДБ имат какво да кажат по казуса, след като двамата гръмогласно транслираха фалшивите обвинения на доц. Александър Оскар към предишното ръководство на най-старата болница у нас, която за по-малко от половин година е на път да се превърне в треторазредна общинска лечебница, благодарение на министър Кацаров е неговата креатура д-р Атанас Атанасов.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар