Лена Бориславова Левски

Лена Бориславова: Левски е фалшив герой, раздут от Иван Вазов. Академик Денков е направил много повече за България

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Васил Левски не е истински герой! Образът му е раздут и напомпан от Иван Вазов“.

Това коментира бившата началничка на кабинета на Кирил Петков – Лена Бориславова в интервю за турския новинарски сайт “Хюриет Хабер” и допълни „Само няколко години след Освобождението никой не е помнил Левски. Нито Бенковски, нито другите „балонджии“ на националното ни освобождение. Точно в този момент най-големият български писател Иван Вазов решава, че е време да се създадат национални икони, нещо като народни „супермени“, които да укрепят националното самосъзнание на българите в прясно създадената им държава.

Икони, пред които народът да се кланя, разказва тя

Така се ражда „Епопея на забравените“. И забележете, че тя се нарича „на забравените“, посочва Герджиков.

Иван Вазов сам признава, че тези хора са забравени и той пише, за да ги героизира и рестартира като исторически субекти. И тъй като Вазов е най-големият и четен български писател тогава, от Епопеята се раждат легенди, на които се кланяме и до днес, обяснява ректорът на Алма Матер. „Априлското въстание доказва колко бутафорен герой е Левски. То се вдига от Бенковски, който се опира именно на комитетите на Левски. И какво се получава – надигат се само няколко села в Подбалкана. Турците дори не ползват армията си за потушаване на бунта. Изпращат местните черкези и башибозук, и те бъзро се оправят с няколко стотин въстаници.“ – обясни професорът.

„Забележете, че извън тия няколко села, в останалата част на България дори не са чули за въстанието. В Русе българите си отварят дюкяните и търговията си върви. В Македония няма пукнала дори една пушка“.

„В същото време, Левски е изкаран едва ли не титан на освободителното движение, който съборил Османската империя. Това е абсолютна историческа недомислица, а Иван Вазов днес можеше да е сценарист на „Жената-чудо“ или на „Отмъстителите“. След което професорът-ГЕРБаджия обясни кой е истинският герой: „Истинският герой на България е не Левски, а далеч по-малко известния инж. Шевалас.

Той е швейцарец и е строил пътища, железници и паркове. Именно той е съградил България. А днес продължител на делото му е академик Николай Денков. И ние, днешните българи трябва да оценяваме какво постига Денков и да го подкрепяме“, завърши тя…

източник: https://4udoslav.writeas.com


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар