Лечева към управляващите: Измийте срамното петно, което лепнахте на България!

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Управляващите могат да изтрият срамното петно, което лепнаха на България с провалената Eвропейска младежка конференция.

Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Весела Лечева в декларация от името на червените.

„Гласувах „въздържал се“ по дневния ред, защото отсъства точката за младите хора.

Управляващите днес имат възможност да поправят грешката си и най-вече да изтрият срамното петно, което лепнаха на България с провалената и опорочена Eвропейска младежка конференция“, каза Весела Лечева веднага, след като мина гласуването по дневния ред на народното събрание за седмицата, в който не намери място предложението на левицата за изменение и допълнение на Закона за младежта.

„С опорочената младежка конференция те показаха отново обидното отношението към младите хора.
Управляващите винаги казват, че младите хора са приоритет, но винаги отсъстват от дневния ред на НС“, коментира Лечева.

По нейните думи на младежката конференция те са пропуснали да чуят младите хора. „Нашият законопроект предлага и регламентира законови гаранции за младежкото присъствие, за младежко представителство.

Това искат младите хора – да участват активно във взимането на решения в политика, която касае тяхното развитие и тяхната реализация в България.

Какъв е вашият приоритет към младите хора – съществуват ли в дневния ред или не?“, попита Весела Лечева управляващото мнозинство.

Ето и пълният текст на декларация от името на ПГ на „БСП за България“ :

„Тази конференция разруши работата на поколения преди нас, унищожи труда на няколко генерации младежи и показа пълно пренебрежение към младите хора изобщо.

Тази конференция беше учебникарски пример за това какво не е включване на младите хора в Европа“. Това са думи не на ваш политически противник, не на БСП, а горчивата истина, изречена от Луис Алварадо, президент на Европейския младежки форум.

Поводът – организираната от вас и провалена Европейска младежка конференция, която се проведе в София в рамките на Европредседателството.

Очевадно е, че с тази организация правителството се провали. Такива публични оценки не се дават често. Не го казваме със злорадство, защото петното не е само за управляващите, а за България.

В България си познаваме министрите. Знаем колко народни средства се харчат за организиране на аплодисменти, за усмихнати снимки, за медийни ефекти.

Знаем и стила на премиера, който съветва младите хора да станат овчари, когато се дискутира безработицата, или да садят картофи, когато става дума за препитание. На тази злополучна конференция министър-председателят посъветва младите хора в Европа да се размножават.

От какви позиции правителството дава подобни, извън всякакъв разум, съвети? Може би от факта, че демографската криза в страната ни придобива застрашителни размери? Може би поради факта, че България бавно, но всеки ден изчезва. Всяка година над 15 000 млади хора напускат България и само малцина се завръщат.

Не си ли давате сметка, че опростачването на политиката и на обществения живот е една от основните причини ние да се лишаваме от децата си?

Не си ли давате сметка, че младежите искат да се говори с тях, а не вие да им говорите? Те искат диалог, а вие им отговаряте с фрази, взети от чалготеките. И чакате клакьорите да аплодират остроумието ви.

Не си ли давате сметка, че младите хора у нас не виждат възможност за професионална реализация със знанията, с образованието, с качествата си?

Те прекрасно виждат, че за да успеят, трябва да принадлежат към партийно-роднинския кръг на управлаващите.

Не си ли давате сметка, че не всички искат подобно бъдеще?

Не си ли давате сметка, че тази конференция бе поредната пропусната възможност властимащите да поговорят открито с българските младежи и да представят и сравнят проблемите им в европейския контекст.

Има алтернатива и ние ви я предлагаме всеки ден:
По-ниски лихви за студентските кредити. Отхвърлихте го, загрижени повече за печалбите на банките, а не за младите българи.

Предложихме семейно подоходно облагане – в помощ на работещите млади хора с деца. Отхвърлихте го.
Културен чек за българската култура, изкуство, творчество и образование. Вие го отхвърлихте.
Четири пъти, включително и днес, не приемате нашето предложение за разглеждане на изменения и допълнения в Закона за младежта.

Ето защо ви казваме: Има алтернатива. Но трябва воля! Политическа воля за това!

Ясно е, че въпреки този организационен гаф и провал министър Лиляна Павлова и министър Красен Кралев няма да си подадат оставките. Излишно е да споменаваме европейската практика за поемане на отговорност. Но днес дължите едно голямо извинение – на младите хора!

Източник: Епицентър

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар