Лидерите на Г-7 опитват да се споразумеят за ползване на печалбите от замразените руски активи в подкрепа на Украйна

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Лидерите на Г-7 бързат да сключат сделка за ползване на печалбите от замразени руски активи, за да помогнат на Украйна във войната й с Русия, докато същевременно се борят с редица вътрешнополитически трудности, съобщи в. “Файненшъл таймс”, цитиран от БТА.

Съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джо Байдън Джейк Съливан заяви, че е оптимист, че ще бъде постигнато споразумение. “Вярвам, че постигаме добър напредък в генерирането на резултат, при който приходите от тези замразени активи могат да бъдат използвани добре”, каза той.

Споразумение за предоставяне на допълнителна подкрепа за Украйна с помощта на замразените активи би било знак, че лидерите на Г-7 остават единни в защитата си на Киев, както и по по-широките си външнополитически приоритети, според западни представители.

Съливан каза, че сделката за замразените активи ще включва рамка, която е “доста специфична по отношение на това, което ще включва”. Но той добави, че експертите ще трябва да се съгласят с “всички основни оперативни детайли, които ще бъдат договорени в Италия, но в определена времева рамка”.

Дипломати от страни членки на ЕС в Брюксел казаха, че Общността, която държи огромен дял от руските активи, замразени след пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна през февруари 2022 г., няма да се съгласи да поеме финансови рискове заради други държави.

Брюксел не може да даде железни гаранции на САЩ, че санкциите, които събират печалби от руските активи на стойност около 3 милиарда годишно и трябва да бъдат прехвърляни на всеки шест месеца, ще останат в сила за неопределено време и по този начин всяка страна ще трябва да поеме част от риска.

Въпреки че има съгласие относно общия пакет от 50 милиарда долара, няма договореност за това как ще бъдат изчислени отделните му части, като някои твърдят, че те трябва да се базират на БВП, докато други предлагат разделение въз основа на относителния размер на замразените активи, които всеки член на Г-7 управлява на своя територия.

Киев очаква Западът да му преведе 300 милиарда евро руски активи

Очаква се Световната банка да играе роля в изплащането на американската част от заемния пакет, заявиха източници, запознати с преговорите.

Въпреки различията си лидерите са решени да постигнат сделка на срещата в Италия, на която участва и украинският президент Володимир Зеленски.

Този въпрос трябва да бъде заложен като най-важен, защото Украйна се нуждае от пари сега, а не след 10 или 20 години, допълни високопоставен служител на ЕС, който добави, че това ще бъде “фокусиране върху отбраната, запълване на финансови (бюджетни) дупки и финансиране на реконструкция”.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар